Голуб је заштитни знак Јање :: Semberija INFO ::

 

Голуб је заштитни знак Јање


Удружење за одгој и заштиту голубова и птица „Љубимац Јање“ основано је 2004. године са основним циљем заштите и очувања двије аутохтоне расе голубова: Бијељинског и Јањарског превртача. Голубарство има дугу традицију на подручју Семберије, што је условило и настанак ове двије засебне врсте.
 
Бијељински превртач је 1992. године добио статус аутохтоне расе голубова, а ентузијасти из Јање, окупљени у Удружењу „Љубимац Јање“, потрудили су се да од 2009. године и Јањарски превртач добије тај статус.

-Мени ће ускоро 60 година. Одрастао сам уз Јањарске превртаче. То су били прави љубимци у великом броју јањарских авлија. Свака друга кућа је тада имала голубове. Већина тих људи су били пољопривредници или занатлије који су након обављених тешких послова одмор и опуштање проналазили уз ове складне, лијепе и питоме птице. Ти људи нису ни имали времена да нешто шире размишљају у правцу стандардизације и признавања нашег превртача као посебне расе голубова. Из тог разлога, добијање статуса признате пасмине за Јањарског превртача је највећи успјех нас узгајивача из Јање“, рекао је за „Семберија инфо“ Азем Ђекић, предсједник Удружења за одгој и заштиту голубова и птица „Љубимац Јање“.
 
 
Удружење „Љубимац Јање“ тренутно окупља око 40 чланова. Члан је Савеза за узгој и заштиту ситних животиња Босне и Херцеговине. Захваљујући савезу голубари из Јање су семберске голубове представљали широм Европе. Први пут су 2008. године учествовали на Европској изложби у Словачкој. С обзиром да Јањарски превртач није имао статус аутохтоне расе, из Јање су пут Словачке отишли Бијељински превртачи и освојили двије титуле Европског шампиона. Четири године касније, у њемачком Лајпцигу на Европској изложби је било изложено више од сто хиљада голубова. Међу њима, 40 из Јање. И по једна титула Европског шампиона за Бијељинског и Јањарског превртача. Након ове изложбе, обје расе су од стране Европског савеза узгајивача голубова признате као аутохтоне европске расе. Француска је била домаћин Европске изложбе 2016. године, али голубови из БиХ, због административних проблема на граници са Хрватском, нису стигли на изложбу. Послије тога, Данска је 2020. године била домаћин изложбе, али је у међувремену Европска унија ограничила могућност увоза и транзита животиња преко своје територије. Тако да ни ове године удружења узгајивача голубова из БиХ нису могла учествовати.
 

-Међутим, иако смо имали забрану да изложимо своје голубове посјетиоци изложбе у Данској су имали прилику видјети и Јањарског и Бијељинског превртача. Један наш члан из Швајцарске, који тамо узгаја голубове, представио је и Јањарског и Бијељинског превртача из свог узгоја, док је други, из Шведске, представио само Бијељинског превртача. Због наведених проблема око транспорта животиња, Европски савез узгајивача је до сада два пута организовао Европску изложбу балканских раса голубова. Први пут, 2020. године домаћин је било Сарајево. Од свих удружења одгајивача из БиХ, „Љубимац Јање“ је имао највише изложених голубова и освојио највише признања. Сарајлије су познати голубари, па смо били још поноснији на овај успјех у центру Сарајева “, поносно истиче Ђекић.
 
Друга Европска изложба балканских раса голубова „Сомбор 2023“ одржана је од 27. до 29. јануара ове године. У оквиру Савеза за узгој и заштиту ситних животиња БиХ, голубари из Јање - Мак Дивковић, Џенан Ђекић, Мирзет Ђезић, Фахрудин Софић, Вахидин Аданалић, Халил Бегановић, Мустафа Гутић и Халил Аданалић у Сомбору су изложили 104 голуба. Трећина свих голубова који су представљали БиХ! Мирзет Ђезић је, са своја четири изложена голуба, добио титулу Европског мајстора узгоја. Он је секретар Удружења „Љубимац Јање“, један од млађих чланова, али са скоро дводеценијским узгајивачким искуством. Уједно Мирзет је слика коју стари узгајивачи желе да виде: Јања са много младих и успјешних голубара.
 


(Вахидин Аданалић)
 

Два аутохтона семберска голуба
 
У БиХ постоји осам аутохтоних врста голубова: сарајевски превртач, травнички краткокљуни голуб, затим зенички, бихаћки, бијељински, јањарски и дубички превртач, те височки голуб.

-За лаика, не постоје разлике између Бијељинског и Јањарског превртача. Али, за искусно око одгајивача те су разлике јасне к’о дан. Јањарски превртач је средње дужине, поносног стаса, интензивних боја, лијепог изгледа, веома питом и живахан. Има кратко и чврсто перје, приљубљено уз тијело. Крила су му складно постављена, ношена на репу, крајеви се не додирују. Реп је сложен, нешто дужи од крила, са благим падом у назад, од коријена ка врху једнаке ширине са 12 до 14 пера.
 


(Мирзет Ђезић)
 
Са друге стране, Бијељински превртач је средње величине, складних пропорција и елегантног стаса. Врат је средње дужине и пропорционалне ширине. Равно носи прса у односу на тијело. Реп благо подигнут према горе. Има уску главу, средње дужине са равним тјеменом, које се завршава уздигнутом капом, нешто ужом од ширине главе. Крила су му краћа од репа, ношена испод репа, а врхови могу мало додиривати тло. Реп је средње дужине, садржи од 12 до 16 пера, од коријена према врху реп се благо шири и уздиже“, појаснио је Мирзет Ђезић, разлику између двије расе голубова.

Семберија инфо