„КУРТ БАКЛАВАСИ“ ЦАРСТВО БАКЛАВЕ У БИЈЕЉИНИ: Слатки укус Оријента у срцу Семберије :: Semberija INFO ::

 

„КУРТ БАКЛАВАСИ“ ЦАРСТВО БАКЛАВЕ У БИЈЕЉИНИ: Слатки укус Оријента у срцу Семберије


Посљедњих година примјетна је снажнија подршка Републичког завода за запошљавање, Развојне агенције РС и Градске управе Града Бијељина процесу развоја предузетништва у Бијељини. Према информацијама из Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ на подручју града тренутно послује више од 2000 предузетника. Један од оних који се одлучио упустити у област привређивања, покренувши у истом правцу и своју породицу, јесте и Младен Куртеш. Више од пола године, у центру града налази се његово мало слатко царство. Младен се  одлучио да Семберцима, и не само њима, понуди баклаве прављене по изворној турској рецептури.

Рецептуру за баклаве потписују браћа Курт, поријеклом из Газиантепа, иначе престонице турске гастрокултуре. Све тајне припреме ове глобално познате сластице Младенова мајка Јадранка је савладала у ресторану „Култура“ у Београду који је у власништву једног од потомака породице Курт. Када су Куртеши почели производњу у Бијељини имали су неколико супервизорских посјета из Београда, да би се њихови мајстори увјерили у квалитет „бијељинских“ баклава.



- Баклаве су дио наше гастрокултуре, одувијек смо их вољели, те ,,ту и тамо’ били вјешти око припреме. Говорим, наравно, о босанским баклавама. С обзиром да сам много путовао, имао сам прилику да из прве руке пробам велики број различитих баклава у Турској, али и широм свијета. Када сам добио идеју да покренем неки посао у Бијељини производња баклава се сама по себи наметнула као логичан избор. Спознајом, доживљајем турских укуса, баклава у нашим животима поприма једну сасвим другу димензију. Имајући то на уму, упитао сам самог себе:,,Зашто то не бих подијелио са својом заједницом?“, рекао је за „Семберија инфо“ Младен Куртеш.


 
- Радимо нешто више од шест мјесеци. Задовољни смо и одзивом купаца, али још више њиховим реакцијама. За сада производимо само шест врста баклава. Могли бисмо правити и више, али мислим да на почетку пословања не треба узимати превелики залогај. Задовољни смо и овим обимом посла. Рецимо, чоколадна баклава је најтраженија код младих, а имамо и баклаву посебно спремљену за дијабетичаре. Препоручила бих, такође, и Ђевиз баклаву и Антеп баклаву са пистаћијима“, изјавила је Јадранка Куртеш, уз опаску да се много људи интересује  и за нашу, домаћу баклаву, али „Курт Баклаваси“ је одређен као мјесто искључиво турских врста баклаве.

„Курт Баклаваси“ је добио назив по два основа. Први, као вид захвалности према браћи Курт, од којих је потекла ова „слатка“ рецептура, а други, по презимену породице која их производи у Бијељини. Идеја за покретање породичног пословања-  производње и продаје баклаве родила се у предпандемијско вријеме, 2019. године. Глобална пандемија је учинила своје, па су се прве баклаве у Бијељини продале тек половином прошле године.

- Приликом регистрације предузетничке радње имао сам страх када је у питању наша администрација и цијели тај пут који морате проћи да добијете потребне сагласности и дозволе. Знате нашу пословичну аљкавост и оно чудесно:„Фали ти још један папир“. Међутим, позитивно сам се изненадио. Морам истаћи да су службеници из надлежних институција били јако професионални и љубазни. Сав процес је текао глатко. Велики поздрав за њих овом приликом“, рекао је за „Семберија инфо“ Младен Куртеш.
 
Напоменуо је још да су однедавно, захваљујући свеприсутним друштвеним мрежама, почели примати наруџбе из околних градова, тако да су путем брзе доставе сласт бијељинских баклава имали прилику окусити и Брчаци, Зворничани, Тузлаци...                                      


Семберске новине - Семберија инфо - И.Гутић