ДВИЈЕ ГОДИНЕ УСПЈЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА ЗА БАЗИЧНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ДОМА ЗДРАВЉА ЛОПАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ДВИЈЕ ГОДИНЕ УСПЈЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА ЗА БАЗИЧНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ДОМА ЗДРАВЉА ЛОПАРЕ


Foto: Semberija info
Од како је прије двије године, у склопу Дома здравља Лопаре, почела са радом Служба за базичну рехабилитацију, пацијенти који гравитирају ка овој здравственој установи, а којима којима су потребне физиотерапеутске услуге коначно више не морају ићи до Угљевика или Брчког.
 
Центар  за базичну рехабилитацију, смјештен је у новоизграђеном савременом објекту, површине 240 метара квадратних, а према ријечима директора Дома здравља Лопаре  Желимира Нешковића, изграђен је властитим средствима у износу од 400.000  конвертибилних марака, док су у набавци опреме помогли и донатори из дијаспоре.


 
-Физијатрија на примарном нивоу заштите у Дому здравља Лопаре почела је са радом првог јуна 2020. године и недавно смо прославили пуне двије године од како, на задовољство свих наших пацијената, ова Служба функционише. Располажемо потребном опремом и едукованим кадром, тако да испуњавамо све прописане стандарде. Ових дана специјализацију из области физијатрије добио је наш љекар из Дома здравља Лопаре доктор Драган Чубрило, који ће по завршетку едукације бити носилац рада ове Службе. Ставили смо акценат на развој ове Службе и због саме потребе наших старијих становника, али и због великог броја ратних војних инвалида”, истиче за ,,Семберија инфо’’ др Нешковић.
 
Имајући у виду разуђеност општине Лопаре, а како би се помогло и становништву које живи у удаљеним рубним подручјима, здравствени радници из овог Центра, услуге физикалне терапије пружају и на терену.
 
-Ми терапеутске услуге од самог почетка пружамо и у кућним условима, наравно највећи број услуга пружамо у самом центру, али за оне пацијенте који су тешко покретни физиотерапеутске услуге пружамо у њиховим домовима”, рекао је Нешковић.
 
Однедавно, у овом Центру се почело и са комерцијалним пружањем услуге мануелне масаже, а како истиче др Нешковић, за сада постоји велико интересовање за овај вид услуге.
 
-Интересовање је посебно изражено у овим љетњим данима када наши људи из дијаспоре долазе у великом броју у свој крај, а имајући у виду чињеницу да они интезивно посјећују многе спа центре у нашој регији, ми смо дошли на идеју да им понудимо и омогућимо услуге мануелне масаже у нашем Дому здравља”, каже Нешковић.


 
Ирена Врљеш, физиотерапеутски техничар у Служби за базичну рехабилитацију Дома здравља Лопаре, појашњава да пацијентима пружају електротерапије, термотерапије, ултразвучне терапије, као и услуге мануелне масаже, те кинезитерапије и истиче да је у просторијама новог Центра много лакше како пацијентима, тако и здравственим радницима
 
-Много је љепше, али и лакше радити у новом, добро опремљеном простору гдје су нови апарати и гдје пацијенти, а и ми запослени, имамо све потребне услове”, истиче за портал ,,Семберија инфо’’ Ирена Врљеш и додаје да дневно кроз Центар прође око 20 пацијената.
 
Иначе Дом здравља Лопаре је једна од ријетких здравствених установа која се може похвалити податком да годинама уназад позитивно послује, а према ријечима директора ове установе Желимира Нешковића, то је устаљена пракса већ 14 година.



-Можемо се похвалити да ми у Дому здравља Лопаре већ четрнаест година послујемо позитивно. Менаџмент установе који је био прије мог доласка на мјесто директора, понашао се домаћински и водио рачуна о потрошњи. Затекао сам стабилну финансијску ситуацију и онда смо нашу енергију усмјерили на изградњу инфраструктуре, набавку опреме и јачање кадра. Радимо и на увођењу нових служби  и захваљујући сарадњи са њемачком фондацијом АСБ, ускоро потпуно комплетирамо набавку опреме за нашу нову службу, а то је гинеколошка амбуланта Дома здравља Лопаре, која би у семтембру требало да почене са радом”, најавио је Нешковић.
 
У плану за 2022. годину, према ријечима директора Нешковића, је и пројекат реконструкције два објекта Дома здравља како би се постигла енергетска ефикасност. Пројекат подразумијева радове на крову, изолацији, фасади и уградњи два нова котла на пелет, те прилагођавање мреже и система гријања у објектима, а укупна вриједност инвестиције износи 410.000 конвертибилних марака.

(Семберија инфо)