АМБУЛАНТА ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗ ПЕДИЈАТРИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

АМБУЛАНТА ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ ИЗ ПЕДИЈАТРИЈЕ ДОМА ЗДРАВЉА


Foto: Semberija info
Амбуланта за специјалистичке консултације из педијатрије, специјалистичка је служба Дома здравља Бијељина, која обезбјеђује здравствену заштиту дјеце, узраста од нула до шест година, а на захтјев доктора породичне медицине, уз важећу и редовну упутницу и здравствену заштиту школске дјеце. 

У овој амбуланти, са простора Бијељине, регистровано је око 4.400 малишана.
 
У Амбуланти за  специјалистичке консултације из педијатрије запослена су три педијатра - др Стојанка Шкорић,  др Стоја Ћускић Кењић, др Биљана Ивановић Томашевић, два специјализанта др Александра Стајић и Жељка Ђурић, те седам медицинских сестара и двије спремачице.
 
На почетку разговора за портал „Семберија инфо“, др Стојанка Шкорић, педијатар и начелница Амбуланте за специјалистичке консултације из педијатрије, рекла је да је ово веома дивна специјализација, али и веома одговорна.


 

-Ми увијек имамо два до три пацијента одједном, а то значи да имамо дијете, оца, мајку и по некада и баку. Некада, све њих морамо да „прегледамо“ и педијатрија је она специјализација коју треба вољети. Дјеца, нису прилагодљива, ми се њима морамо прилагођавати приликом прегледа и слично. Некада сарађују, а некада не и ту треба много стрпљења, љубави и разумијевања, како од стране родитеља, тако и од свих нас“, истакла је др Шкорић.

Такође, рекла је да у њиховој амбуланти пружају здравствене услуге и здравој и болесној дјеци која су регистрована код њих.
 
-Консултативно специјалистичка служба, која је примарна здравствена заштита, бави се превентивом, а то значи да ми пратимо раст и развој дјеце. На нашем одјељењу имамо дио, односно савјетовалиште гдје прегледамо дјецу за вакцину по важећем календару за вакцинацију Републике Српске и имамо, такозвану „болесну“ страну, гдје нам долазе дјеца са симптомима неких респираторних, дигестивних и осталих болести“, казала је др Шкорић и  нагласила да сваки педијатар на њиховом одјељењу има одређени дио дана за пријем здраве дјеце и дјеце за вакцинацију.
 
У вакциналном центру, односно у савјетовалишту педијатри одређују антропометријске мјере, тјелесну масу, дужину, обим главе, родитељи добијају савјете за исхрану и његу здравог дјетета.
 
Она је рекла да је Педијатријска служба, служба која ради пуним капацитетом и овом приликом је замолила све родитеље да се уредно заказују,  односно да на шлтер долазе са важећом документацијом, здравственом књижицом и регистрацијом дјетета, а заказивање је петком за наредну седмицу.
 
-Некада имамо и мали проблем, јер имамо много пацијената, а ограничен број термина за пријем, јер наша служба има регистровано око 4.400 дјеце. „ Болесна“ страна функционише сваки дан, од седам до 20 часова, а суботом од седам до 13 часова. Пацијенти се на оба дијела заказују на 15 минута, а новорођенче које долази први пут на преглед заказује се на 30 минута, јер мајка која је прворотка има много питања, али и страхова“, казала је начелница Шкорић и истакла да су сви на одјељењу један „уигран“ тим и да све постижу, те и да сваки дан имају и велики број телефонских позива.

Додала је, да је за вријеме пандемије вируса корона био велики број дјеце која су оболијевала од тог вируса.
 
-Захваљујући менаџмену Дома здравља и директорици у том смо периоду имали одвојени дио, одосно одвојено од одраслих  гдје смо тестирали дјецу на вирус, прегледали и по могућности пратили ток развоја, а са онима који нису успјели да долазе имали смо телефонске контакте и родитељи су нам се јављали обавезно, али и по потреби. Тачан број обољеле дјеце се не зна, али надамо се да је то иза нас“, присјетила се др Стојанка и додала да су дјеца имала симптоме типичних респираторних инфекција и да је веома мали број њих био хоспитализован у болници, те да су много тога рјешавали у њиховим ординацијама.
 
У склопу овог Педијатријског одјељења је и мала амбуланта, гдје се обавља превијање малих рана, опекотина, те давање интрамускуларних инекција.



Начелница Шкорић је рекла да је, захваљујући менаџменту Дома Здравља и директорици Данијели Ђукин, савјетовалиште почело да ради одвојено.

-Некада је све било спојено, тако да је било и ризично, јер су здрава и болесна дјеца била заједно, што се тиче вакцна. Сада смо то одвојили и мислим да су родитељи захвални, али некада имамо и такозвану „вјештачку“ гужву, јер сваки педијатар вакцинише седмично око 50-оро дјеце’’, истакла је др Стојанка.
 
Подсјетила је, да је сарадња њихове службе са осталим специјалистичким службама у Дому здравља Бијељина, као и лабораторијом, јако задовољавајућа, као и са одређеним специјалистичким службама у Болници „Свети врачеви“.
 

-Током цијеле године траје регистрација беба код педијатра, а од октобра може се извршити пререгистрација дјетета код неког другог, жељеног педијатра. Нагласила бих, без обзира који је изабрани педијатар у случају да су попуњени термини код њега, а дијете треба да се прегледа, неко од нас, запослених у амбуланти преузима пацијента“, казала је на крају за ,,Семберија инфо’’ др Шкорић.

(Семберија инфо)