РАДНИЦИ КОЈИМА НИСУ УПЛАЋЕНИ ДОПРИНОСИ КОНАЧНО МОГУ ОСТВАРИТИ СВОЈА ПРАВА! :: Semberija INFO ::

 

РАДНИЦИ КОЈИМА НИСУ УПЛАЋЕНИ ДОПРИНОСИ КОНАЧНО МОГУ ОСТВАРИТИ СВОЈА ПРАВА!


Неплаћање доприноса проблем је са којим су током посљедњих година суочени многи радници у Босни и Херцеговини, а који се због тога неријетко одлучују да поднесу тужбу против послодавца.
 
Проблем је до сада био у чињеници да радници тек након дужег времена сазнају да им нису уплаћени доприноси, а подношење тужбе против несавјесног послодавца било је ограничено  роковима.
 
Међутим, како за ,,Семберија инфо’’ екслузивно открива угледни бијељински адвокат Дејан Богдановић, недавна одлука Уставног суда Босне и Херцеговине све мијења у корист радника којима су била ускраћена ова права.

-До сад је постојала једна накарадна пракса да се примјенује Закон о раду и правило од шест мјесеци као преклузивни рок, након којег радник више није имао право да поднесе тужбу  против свог бившег или актуелног послодавца. Они који су се опредијелили поднијети  тужбу, њихове тужбе су биле одбачене као неблаговремене, јер се примјењивао Закон о раду који је подразумијевао да се тужбом могу остварити права на доприносе, али само за  период од шест мјесеци  уназад од дана подошења тужбе. Дешавало се да тек пред одлазак у пензију људи схвате да им за одређени период живота уопште нису уплаћени доприноси. Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине од 22. јуна 2022. године, сада се то промијенило, јер је у тој одлуци речено да се у таквим ситуацијама, суштински примјењује Закон о пензијском и инвалидском осигурању у коме нема прописаних рокова у којима се може поднијети тужба. Након ове одлуке Уставног суда, сада свако, коме у било ком моменту нису уплаћени доприноси, има  право да поднесе тужбу против послодавца и да оствари своја права, односно добије своје заостале доприносе, како би остварио редовну старосну пензију”, наводи, поред осталог,  Дејан Богдановић.
 
Адвокат Богдановић за ,,Семберија инфо'' каже  да ће ова одлична одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, која је настала поступајићу по апелацији једне раднице из Болнице у Источном Сарајеву,  масовно покренути тужбе радника, не само из јавних инситуција, него и оних који су радили код приватних послодаваца, а којима у неком периоду нису били уплаћени доприноси

Семберија инфо