КУПУС КОНАЧНО ИМА ПРИСТОЈНУ ЦИЈЕНУ :: Semberija INFO ::

 

КУПУС КОНАЧНО ИМА ПРИСТОЈНУ ЦИЈЕНУ


За разлику од прошле јесени, када су семберски пољопривредници заоравали њиве под купусом због изузетно ниске продајне цијене  и због  лошег пласмана, ове године купус је коначно добио пристојну цијену, те се на њему може нешто и зарадити, каже за портал Семберија инфо Милан Стојановић из Велике Обарске.

На њиви, површине једног хектара, купус сијеку и пакују у вреће његови синови Горан и Васо, унук Милан и снаха Лела.

“Купус смо, због велике суше, заливали сваки трећи дан, тако да је потрошено и пуно горива за агрегат. На њиви је комплетна породица, јер сезонске радне снаге нема довољно. Прошле јесени врећа купуса  продавала се по једну до двије КМ или се кукус заоравао на њиви. Сада врећа од десет до дванаест килограма кошта од осам до десет КМ и то је изузетно добра цијена. И са цијеном од пет КМ по врећи имали бисмо одређену зараду”, каже Милан Стојановић.

На имању Јанка Благојевића у Великој Обарској у току је берба парике у пластеницима. Уз добар род паприке, остварена је и солидна зарада.



Вриједне руке берача паприка дневно могу убрати неколико стотина килограма овог поврћа. Задовољни су дневницом од 40 КМ, која, како кажу добро дође да се поправи кућни буџет.

На бијељинској Кванташкој пијаци Жико Ковачевић продаје купус који је засадио на површини од четири дунума. Каже за портал Семберија инфо да је још увијек рано говорити о приносу купуса, али је цијеном задовољан.



“ Врећа се може продати за осам до десет КМ. Има купаца из регије, али и ФБиХ, јер је ове године засађено мање купуса него прошле године”, каже за Семберија инфо Ковачевић.

На Кванташкој пијаци карфиол, који се ових дана припрема за зимницу, кошта десетак КМ по картонском паковању од 22 до 24 килограма тежине.

Семберија инфо