Семберска хероина Милена Божић: Знам да ћу успјети у својој борби :: Semberija INFO ::

 

Семберска хероина Милена Божић: Знам да ћу успјети у својој борби


,,Овако се то десило, двадесет и трећег септембра прошле године, око шеснаест сати поподне, након нестанка електричне енергије, убацивали смо кукуруз у амбар, уз помоћ елеватора, који је био прикључен на тракторски кардан. Све смо покупили и у једном тренутку сам покушала да убацим остатак кукуруза из тракторске приколице. Била сам удаљена око пола метра од кардана, када сам се сагнула да покупим кукуруз. Моја дуга коса, везана у реп, пребацила се на другу страну машине и све је у једној секунди било готово”.
 
Овако данас, годину дана касније, дрхтавим гласом, прича дјевојка Милена Божић (30) из Остојићева, којој је пољопривредна машина у тој једној секунди промијенила живот и претворила га у драму. Кардан јој је ухватио и скинуо комплетан скалп с главе, истргнувши јој мишиће чела, мишиће сљепоочница и аркаду лијевог ока. Хитно је превезена у Бањалуку гдје је имала двије операције. Скалп са предивном дугом дјевојачком косом није се могао вратити. Да би се затворила огромна рана, било је неопходно скидати кожу с бутног дијела обје ноге.

-У том тренутку нисам била свјесна шта ми се догодило. Мислила сам да ми је кардан полупао лобању. Свега се сјећам, али се не сјећам тренутка како сам се одвојила од кардана. Нисам се хватала рукама за машину, јер сам свјесно знала да ће ме самљети. Као да ме сами Бог одбацио од  те машине. Рекла сам оцу да ме брзо вози у болницу. Из Бијељине сам одмах пребачена у Бањалуку. Нису успјели спасити мој скалп. Превезли су ме на ВМА у Београд. Од тада, практично, креће моја самостална борба тијела и духа”, каже за ,,Семберија инфо’’ Милена Божић, истичући да је пред њом још увијек дуготрајна и неизвјесна борба, да поново врати свој ранији изглед.
 
Година дана је прошла и сада је чекају нове компликоване операције.
 
-У међувремену сам ментално ојачала, физички сам се опоравила. Побожна сам и духовност не одвајам од менталне и физичке снаге. Имала сам у свему овоме огромну подршку породице, оца, мајке, брата. Одлучила сам да потражим и помоћ добрих и хуманих људи. Тражила сам у међувремену помоћ стручњака из Америке, Аустралије, Јапана, али ће компликоване операције до краја ове године, тако сам одлучила, извести доктор у Минхену, поријеклом с ових простора. У Минхену ће се радити реконструкција горњег дијела лица, након чега бих ишла у Истанбул, гдје би се радио захват око пресађивања косе”, појашњава за ,,Семберија инфо’’ Милена Божић.
 
Ова храбра и неустрашива дјевојка, дипломирани правник без посла, спортискиња, сама води хуманитарну акцију у коју су се већ укључили многи хумани људи. У међувремену је организован хуманитарни базар, хуманитарни концерт, студенти прикупљају помоћ.
 
Осим хуманитарног броја, 1403, који је отворен уз помоћ свештеника Велислава Мишуре, отворени су и жиро – рачуни на које се може уплатити помоћ за Миленино лијечење и оперативне захвате који јој предстоје.
 
Број текућег жиро-рачуна за помоћ је: 1995726001059064 и девизног рачуна: 391995726001059064 SWIFT CODE: ABSBBA22, на име Милена Божић
Више у Семберским новинама


Семберија инфо