НОВЕ КЊИГЕ ЖИВОРАДА ЖИКЕ ЗЕКИЋА: Монографија Попова и ко смо и куда идемо :: Semberija INFO ::

 

НОВЕ КЊИГЕ ЖИВОРАДА ЖИКЕ ЗЕКИЋА: Монографија Попова и ко смо и куда идемо


Како би испунио пензионерске дане и читаоцима представио своје поимање свијета, човјека и дешавања на крају другог миленијума, Милорад Зекић је приредио и трећу књигу ,,Ко смо и куда идемо?’’.
 
- Освртом на крај другог миленијума, он наводи да су се неки догађаји - сукобили са окружењем, али и са свијетом, да су у завади са собом и са другима, копали су као мрави с прољећа по прошлости, а све у потрази за сламком спаса од страшне садашњости, призивајући будућност која је, са сваке тачке гледишта, била извјесно неизвјесна. Аутор вријеме тумачи као страдање и као људску несрећу, али и као могућност да се свијет ослободи оних терета који спутавају човјека у његовом људском развоју и који га у свему оспоравају и понижавају’’, наводи доцент др Велемир Зекић.



Одговарајући на низ филозофских питања, као што су смрт, физичка и духовна еволуција, чакре, о свијету без слободе... Живорад Зекић, у својеврсном писму предсједнику, износи и ставове о ковиду и онима који, како тврди, ,,управљају ковид кризом’’, те постојању универзума, као и ,,стварном свијету који је чуднији од фикције’’.

- Хрпе смећа затрпавају свијет, пластични континент, величине Аустралије, плута нашим океанима, гомила се атомско оружје, загријава Планета, умножавају се ратови и сатире људско достојанство. Пробуди се свијете и схвати да си на стрампутици – разорном путу којим идеш у пропаст!’’, поручује Живорад Зекић у трећој књизи ,,Ко смо и куда идемо’’, а у Монографији Попова, на својеврстан начин, пише о историји Семберије, о људима и обичајима, настајању насеља, досељавању становништва...
 
Како сам аутор каже, можда ће неко од Поповљана рећи ,,шта овај Зекић има да пише Монографију Попова кад није ни рођен у Поповима и шта он зна о селу’’.
 
- Ја бих се обрадовао када би се неко нашао и одважио да напише – допуни Мнографију и исторорију Попова’’, истиче Зекић.

Живорад Жико Зекић је, како каже, хтио да, како је знао и умио, да искористи ово тешко вријеме пандемије корона вируса и самоизолације и остави писани траг о селу које неизмјерно воли.             

Семберске новине - Семберија инфо - В.Зеленовић