БИЈЕЉИНСКЕ ЗАНАТЛИЈЕ И ПРЕДУЗЕТНИЦИ: ПАД ПРОМЕТА И ДО ПЕДЕСЕТ ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКЕ ЗАНАТЛИЈЕ И ПРЕДУЗЕТНИЦИ: ПАД ПРОМЕТА И ДО ПЕДЕСЕТ ОДСТО


Бијељинске занатлије и предузетници, таксисти, фризери, козметичари, угоститељи, власници свадбених салона и ноћних клубова најдиректније су погођени пандемијом вируса корона, каже Миле Стевић, извршни директор Градског удружења занатлија ,,Предузетник”, истичући да су многи привремено одјавили своју дјелатност на почетку пандемије, али, већ сада размишљају и о трајном одјављивању својих радњи.

- Повећава се број привремено и трајно отпуштених радника. Отежано се исплаћују плате и доприноси. Промет у многим радњама опао је за 50 одсто и више. Пала је куповна моћ становништва, смањен је промет у саобраћају. У ударном љетњем термину нема ни дијаспоре која би могла донекле поправити овако тешко стање“, каже Стевић.
 Он истиче да свакодневно у ово удружење стижу жалбе и молбе за помоћ.

- Многи се носе мишљу да трајно одјаве своје радње. Закупци продајних штандова у Агротржном центру „Кнез Иво од Семберије“, који су тај посао радили више од двадесет година, сада траже смањење закупнина. У противном, најављују затварање радњи и отпуштање радника. Драстично смањење промета и неизвјесност око дужине трајања пандемије вируса корона тешко су погодили предузетништво. Када се пандемија једног дана заустави, требаће пуно времена да се предузетништво опорави“, каже Стевић.

У фризерским и козметичким салонима кажу да због неодржавања матурских славља, свадби и других већих скупова тренутно раде само да би покрили најнеопходније режијске трошкове

Семберија инфо