ЖЕЉКО ГРЕБИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА ЗА ПРИВРЕДУ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ БИЈЕЉИНА: Основни принцип је сачувати радна мјеста :: Semberija INFO ::

 

ЖЕЉКО ГРЕБИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА ЗА ПРИВРЕДУ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ БИЈЕЉИНА: Основни принцип је сачувати радна мјеста


Жељко Гребић (35), дипломирани инжењер, мастер друмског саобраћаја, рођен у Бијељини, на посљедњој сједници Скупштине града именован је за начелника Одјељења за привреду у Градској управи Бијељина.

До сада је радио у неколико предузећа, око пет година у „Јахорина ауту“ и „Јахорина осигурању“, потом је добио посао у „Електро – Бијељини“. Око десет мјесеци обављао је функцију в.д. генералног директора предузећа „Град“, да би се након тога поново вратио у „Електро – Бијељину“. Један је од најмлађих новоименованих начелника у Градској управи, каже да Град Бијељина и у условима пандемије вируса корона истрајава на очувању постојећих радних мјеста, истичући да је, изузме ли се здравствени сектор, сектор привреде највише погођен актуелном пандемијом.

- Није никаква срећа, можда више дјелује као утјеха, да се све ово дешава и на глобалном нивоу. Како сада ствари стоје, у привреди ћемо сви на крају године збрајати минусе и „побједник“ ће бити онај који има најмањи минус у пословању. Ријетко ко ће пословати са неким плусом. Ми у Одјељењу за привреду немамо планирана средства за помоћ привредним субјектима. Многи, обраћајући се за помоћ нашем одјељењу, очекују конкретну финансијску помоћ. Ми више дјелујемо као техничка подршка. Помажемо око регистрације предузећа, око одјаве дјелатности, конкретно сада, око ослобађања од плаћања комуналних надокнада у вријеме пандемије вируса корона. Од прије неколико година, а то је постала и законска обавеза, располажемо средствима за развој привреде, која су наплаћена по основу концесионе надокнаде у претходној години. У овом моменту 50 одсто наплаћених средстава припада Одјељењу за привреду, док 50 одсто средстава припада Одјељењу за стамбено – комуналну дјелатност. Ми ћемо покушати у наредном буџету да тај однос буде 70 :30 одсто у корист овог одјељења, јер за то постоји и законска основа. То је важно због ове, изузетно тешке пословне године, јер ће сљедећа година бити кудикамо тежа. Тада ће се итекако осјетити све посљедице ове пословне године“, каже Гребић, истичући да и градски буџет функционише по принципу предузећа које убира приходе по више основа, да би касније правично подијелило та средства онима којима су најнеопходнија.

- Наш принцип је сачувати постојећа радна мјеста и створити неку нову вриједност по основу рада. Ми смо већ покренули пројекат подршке развоју предузетништва, заједно са Заводом за запошљавање РС – Филијалом Бијељина. Град Бијељина ће учествовати са 20.000 КМ, а толико ће издвојити и Завод за запошљавање РС. Расписаћемо јавни позив за занатске дјелатности, тако да ће осам занатлија бити у прилици да добију по 5.000 КМ на име подршке развоју предузетништва. Заинтересоване занатлије ће имати и припрему, у смислу израде бизнис плана и пројеката. Након тога ће бити изабрано осам најбољих бизнис планова и пројеката. Вјерујем да ћемо ту активност провести до краја септембра“.

Гребић каже да је у вријеме пандемије вируса корона највише угрожен туристичко – угоститељски и саобраћајно - транспортни сектор, али и сектор услуга, занатије, фризери, козметичари и бројни други.
- Градска управа, на почетку пандемије, предузела је одређене кораке, у смислу ослобађања обавеза за закупце љетњих башта и кафића. Укинуте су комуналне таксе за истицање назива и реклама. Учинићемо све, а за септембар је најављен и нови ребаланс буџета, да се обезбиједи конкретна помоћ за реални сектор од кога сви живимо. У Бијељини је дошло, по први пут, до синергије локалне и републичке власти и ми ћемо то покушати максимално искористити за добробит града и грађана. Планирали смо већ радне састанке са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, Сташом Кошарцем, као и састанак са Вјекославом Петричевићем, министром привреде и предузетништва у Влади РС. Радимо на заказивању тих састанака. Покушаћемо да, као други град по величини у РС, обезбиједимо помоћ за привредне субјекте чији је циљ очување радних мјеста. Да би се, по систему спојених посуда, спријечио финансијски колапс, примарно је одржати привредну активност“. 

Гребић истиче да привреда сама неће моћи пребродити проблеме који су изазвани пандемијом, тако да ће координисана активност свих институција, од локалног до ентитетског и државног нивоа, бити неминовна.
- У Бијељини се још увијек одржава привредна равнотежа, захваљујући активностима, прије свега, грађевинског сектора. У експанзији је сектор продаје лијекова и медицинских средстава. Неки ће у свему овоме и профитирати. Привредници у Бијељини су показали невјероватну виталност, јер су сачували постојећа радна мјеста“.      
                                         
Семберија инфо