У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА - 40 година постојања и излажења: Договор путеве гради :: Semberija INFO ::

 

У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА - 40 година постојања и излажења: Договор путеве гради


Стара зграда позоришта у Бијељини
Договор путеве гради

Почетак 1989. године у Бијељини обиљежен је кадровском обновом у Општинском комитету Савеза комуниста. Предложено је да се чланства у Комитету ослободи осам чланова, те у Предсједништву комитета три члана. Као преовлађујући разлози, наводи се неспојивост обављања руководећих функција у државним органима, потреба одласка оних који су више пута узастопно бирани у Општински комитет, као и одлазак на лични захтјев, углавном из здравствених разлога.

Вратимо граду позориште

Почетком године поново је актуелизована иницијатива за обнову Градског позоришта. Глумци, аматери, који су у протеклим годинама освајали бројне награде на фестивалима, с правом су инсистирали да им се обезбиједе услови за нормалан рад. Тражили су да им се на употребу преда стари магацин у Улици Мирка Филиповића, будући Таван – театар, какав му је био радни назив, да се прикупе средства од неколико старих милијарди и да се реновира поменути објекат за потребе позоришта. Своју иницијативу образлагали су и моралном обавезом оних који су 1965. године срушили стару зграду позоришта, да коначно граду врате оно што му и припада.

Договор путеве гради

Иницијативу за асфалтирање пута кроз Љељенчу покренули су мјештани који живе у иностранству. Они су дали највише новца, а остали су их подржали у томе. Завршено је асфалтирање 3,4 километра пута, док је у 1989. години планирано асфалтирање 2,8 километара локалног пута. Просјечно су мјештани Љељенче давали по 300 старих милиона динара, док су гастарбајтери издвајали по 3.500 њемачких марака.

Дом за вјешање

Бијељина је у рекордном року добила нови филм Емира Кустурице, „Дом за вјешање”, само двије седмице након његове свјетске премијере. Коначно се и то догодило: редови за умјетничко дјело дужи су него редови за народни хљеб! Бијељина је након шест републичких центара добила „Дом за вјешање“ и Бијељинци су се преселили у биоскопску дворану. Карте за свечану премијеру разграбљене су за тили час, а тако је било и наредних дана. Завладала је права биоскопска грозница, а Емир Кустурица је, као чаробним штапићем, подигао народ на ноге и довео га пред велико платно гдје је приказана његова филмска бајка о Ромима.



Извоз брашна у Швајцарску

Средином фебруара 1989. године занимљива вијест из бијељинског „Житопромета“, који је у то вријеме пословао у саставу Радне организације „Агросемберија“. Склопљен је уговор о извозу 1.000 тона брашна у Швајцарску. Вриједност посла износи 1,25 милијарди динара. Услов за извоз био је да у брашну мора постојати неопходна количина „глутена“, којим је брашно обогаћено. Уз глутен, „Житопромет“ је морао обезбиједити и адекватну амбалажу за паковање брашна за извоз.

Порез – камен око врата

У Бијељини је 15. фебруара 1989. године пред зградом Скупштине општине одржан велики протесни збор пољопривредника због најављеног повећања пореза. Незадовољство је било тим веће што је 1988. година протекла у знаку незапамћене суше и смањених приноса, те је ово најављено повећање пореза само прелило чашу стрпљења.

Књига – најбољи друг

Покретне библиотеке, које су основане у семберским селима, потекле су из Народне библиотеке „Филип Вишњић“ још из периода прије Другог свјетског рата. Нарочито су биле актуелне у шездесетим годинама прошлог вијека. Један од ријетких књигоноша, који је деценијама био активан на ширењу књиге на подручју Велике Обарске био је Перо Новаковић.
- Одувијек сам био заљубљеник у добре књиге, а љубав према књизи пренио сам и на своју дјецу“, причао је за „Семберске“ Перо Новаковић, књигоноша из Велике Обарске.

Стручњак за фудбал

У Општинском фудбалском савезу Бијељина стално запослење добио је искусни фудбалски стручњак, професор  Ратко Радовановић, дугогодишњи тренер свих категорија у ФК „Радник“.



Запослен је на послове „инструктора – селектора“ са задатком да унапређује стручни рад у клубовима, организује семинаре за фудбалске тренере, обилази клубове и помаже им у стручном раду, врши селекцију квалитетних играча и обавља друге послове с циљем унапређења фудбала у Семберији.                    
                             
Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић