Др Данијела Ђукин, в.д. директор Дома здравља Бијељина: Стабилизација епидемиолошке ситуације наш је примарни циљ :: Semberija INFO ::

 

Др Данијела Ђукин, в.д. директор Дома здравља Бијељина: Стабилизација епидемиолошке ситуације наш је примарни циљ


Запослени у Дому здравља свакако су међу онима који у овим данима раде изузетно важан и одговоран посао. Корона вирус ставио је пред њих нове задатке којима су се прилагодили на врло добар начин.

О актуелној ситуацији и новој организацији рада разговарали смо с примаријусом др Данијелом Ђукин, в.д. директором Дома здравља. Сваког момента док будете читали овај текст ви ћете дисати пуним плућима у пуном капацитету, али помислите само да недалеко од вас постоје људи који се боре за ваздух, који се гуше и који моле Бога за још један удах“, указује примаријус др Данијела Ђукин, која је од четвртог августа директор бијељинског Дома здравља.

Велики изазов

На чело ове установе дошла је у једном незавидном времену и у години која ће у историји бити забиљежена као година у којој се цијелим свијетом, па тако и нашим простором, раширио  мистериозни вирус корона.

- Ово је био велики изазов за мене и прихватила сам тај изазов објеручке. Прихватила сам се великог посла, јер Дом здравља, као примарни ниво здравствене заштите, на првој је линији фронта свих болести које се појављују, па тако и ковида-19. Цијели здравствени систем Републике Српске је сад буквално упућен на борбу са ковидом, а ми смо дио здравственог система Републике Српске и примарни циљ и мене и свих запослених у Дому здравља јесте стабилизација епидомиолошке ситуације на подручју града Бијељина“, истиче примаријус др Данијела Ђукин, која прецизира да је више од 400 запослених у Дому здравља, те да је доласком у ову установу затекла ситуацију да је 40 радника било позитивно на корона вирус и они су били у карантину или у изолацији.

На првом мјесту јој је, наглашава, као припаднику свог еснафа, да сачува здравље грађана Бијељине и Семберије и да одговори на високом професионалном нивоу свим захтјевима који се тичу здравља грађана, али  исто тако и здравља запослених. - Јер, ако Дом здравља остане без људства, ко ће нас лијечити’’, категорична је др Ђукин.

- Нимало није лако, јер ковид -19 егзистира на овом подручју пуних пет мјесеци, а сво то вријеме здравствени радници су максимално ангажовани. Сви они су ентузијасти и изузетно су посвећени свом позиву, а дозу ентузијазма сам им и ја  дала својим доласком. Одмах смо кренули у реорганизацију ковид амбуланте, те пребацили све на једно мјесто, у посебно одвојене просторије како пацијенти, који имају неке од симптома који се могу уклопити у клиничку слику инфекције ковид-19, не би долазили у контакт са другим пацијентима“, рекла је др Данијела Ђукин, додавши да је имала срећу, да у року од само неколико сати, добије позитиван одговор на молбу упућену Републичкој цивилној заштити да им донира један контејнер.

- У том контејнеру, који смо поставили 7. августа, сада је друга ковид амбуланта која ради током ноћи, да се не би хронични и други пацијенти, који током ноћи долазе у Хитну помоћ, мијешали са онима који имају ковид“, појашњава Данијела Ђукин, истакавши да међу медицинским радницима има доста младих људи који желе и хоће да максимално помогну у овој ситуацији и који су се добровољно јавили да раде у ковид амбуланти.

- Пресретна сам због тога и стварно желим да их похвалим, а посебно Хигијенско-епидемиолошку службу, као и Службу породичне медицине. Имамо два сјајна епидемиолога, Зорана Дакића и Младена Грујичића, те начелницу Породичне медицине др Мару Митрић, који пуно знају и пуни су ентузијазма. Наравно, поред свих љекара, ту је и средњи стручни кадар, санитарни техничари, дјевојке и момци који су обучени за ковид, те техничко особље које прискаче у помоћ. Дом здравља је цијели на услузи нашим грађанима, посебно у овом времену“, истиче др Ђукин.

У служби здравља

У Дому здравља сваки дан нешто ново ураде, а све у служби здравља. Урадили су и дезинфекцију свих просторија централне зграде, а и у свих 26 подручник амбуланти. На свим улазима Дома здравља постављени су тријажни пунктови гдје се мјери температура и испуњава анкетни листић.

- Сви подаци су важни, јер самим тим што је Бијељина на тромеђи, велики је транзит људи који пролазе, а није исти вирус који долази, рецимо, из Италије, Шпаније или источних европских земаља, а да не причамо о прекоокеанским земљама. Генотип сваког тог вируса је другачији и ми морамо бити спремни да одговоримо свим изазовима“, каже Данијела Ђукин, која је током марта, априла и маја лијечила пацијенте  у бијељинској ковид болници.

Већ пет мјесеци води се борба са ковидом, а др Данијела Ђукин сматра да  ће идућих мјесеци бити много више борбе са овом болешћу.

- Овај први удар корона вируса из марта био је много лакши, али овај други који нас је задесио у јулу је показао много суровију клиничку слику и, нажалост, са много више смртних исхода, него тај први. Без икаквих ружних прогноза, нас здравствене раднике и струку помало плаши и долазак јесени и судар сезонског грипа и других акутних респираторних инфекција, јер је клиничка слика ковида врло слична клиничкој слици сезонског грипа или, рецимо, било које друге болести која је везана са плућима“, наводи Данијела Ђукин, изражавајући забринутост да ће трећи талас бити још јачи и вирулентнији и зато се добрано припремају.

Јер, како појашњава, о ковиду-19 размишљају као о вишесистемској болести, а овај вирус не напада само плућа, већ готово сваки главни систем људског тијела. Значајан број тих болесника пати од оштећења бубрега, срца и мозга, а љекари та стања морају лијечити заједно с респираторним инфекцијама. 

- Вирус ће и даље циркулисати и односити животе, али све дотле докле му ми дозволимо. Зато је најбитнија и прва карика у ланцу свијест и савјест сваког појединца. Крајње је вријеме да се уозбиљимо: носите маску, држите дистанцу и водити рачуна о личној хигијени. Тако чувате себе од других и друге од себе, јер једино на тај начин можемо зауставити преношење вируса“, апелује Данијела Ђукин.                  

Семберија инфо