Епископ Димитрије и муфтија мостарски посјетили Корићку јаму и јаму Чавкарицу :: Semberija INFO ::

 

Епископ Димитрије и муфтија мостарски посјетили Корићку јаму и јаму Чавкарицу


Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и муфтија мостарски Салем Дедовић заједно су посјетили Корићку јаму и јаму Чавкарицу, мјеста страдања Срба и Бошњака 1941. године, гдје су служене и молитве за жртве.

- Посјетом мјестима гдје су почињени стравични злочини на подручју источне Херцеговине одајемо почаст жртвама, али и указујемо на сулуде концепте и политике које су однијеле бројне невине животе, остављајући иза себе пустош, а сљедећим генерацијама мржњу и нетрпељивост, као генераторе нових сукоба - навели су епископ Димитрије и муфтија мостарски у заједничкој изјави.

Они су нагласили и да овим њиховим заједничким кораком желе указати на то да мјеста гдје су почињени тешки злочини над човјеком, ма које нације или вјере био, снажно опомињу да је то најгрубљи атак на Божије заповијести.

- Нико се не може издавати за онога који воли Бога, а притом чинити злодјела /припадницима друге вјере или нације/ - напомиње се у изјави.

Додаје се да је намјера заједничке посјете да младе генерације буду освијештене и охрабрене за живот у миру, поштовању и толеранцији са припадницима других нација и вјера са којима дијеле заједнички простор и судбину живота у различитости.

Владика Димитрије и муфтија мостарски Салем Дедовић навели су у заједничкој изјави да све жртве злочина заслужују вјерничко и људско саосјећање, достојну сахрану и овоземаљски смирај.

На сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске саопштено је да су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Муфтијство мостарско на подручју Херцеговине чврсто опредијељени да и даље на темељима вјерности извршавања вјерничког послања, међусобне пажње и поштовања, његују и развијају све облике међурелигијског дијалога и сарадње, с циљем доприноса креирању културе мира и повјерења међу припадницима заједница и народа.

- Желимо охрабрити све структуре друштва и појединце у њему да својим дјеловањем, јавно исказаном ријечју, писаним дјелима и текстовима доприносе миру и суживоту, сузбијајући мржњу и неповјерење међу народима у јавном дискурсу - наглашава се у саопштењу.

Додаје се да Херцеговина као мјесто сусрета православља, ислама, католичанства и јудаизма за све треба да представља инспиративно искуство међусобног прожимања култура, језика и традиција и ту свијетлу историју богатства живота у различитостима потребно је афирмисати и преносити новим генерацијама.

- Требиње и Мостар као велики центри православне и исламске духовности, писмености и културе кроз вијекове представљају нам добар примјер на том путу - истиче се у саопштењу.

​Срна / Глас Српске