Мајка Тереза: Она која је служила најсиромашнијима међу сиромашнима :: Semberija INFO ::

 

Мајка Тереза: Она која је служила најсиромашнијима међу сиромашнима


Милионима одбачених, остављених, згажених, болесних, умирућих, најсиромашнијима међу сиромашнима била је као мајка и управо су јој они дали име Мајка Тереза, име које осим ње није добила ниједна жена 20. вијека. Служећи им, постала је једна од великих личности нашег времена, вјеродостојан и неодољив симбол љубави према ближњем. 

Људи свих сталежа и са свих крајева свијета препознали су њену несебичну љубав, суосјећање према сиромасима, дивили се њеној једноставности, искрености, радости и миру којима је зрачила.

Мајка Тереза рођена је 26. августа 1910. године као Агнес Гонџа Бојаџио у Скопљу, а умрла 5. септембра 1997. године у Калкути. Основала је вјерску заједницу "Мисионарке љубави" у индијској Калкути 1950. године.  
Више од 45 година служила је сиромашнима, болеснима, сирочади и умирућима. "Мисионарке љубави" од почетне мале заједнице временом су прерасле у заједницу која броји 5000 часних сестара у око 600 мисија, школа и склоништа у 120 држава свијета. 

Од 1970. године  међународно је препозната као хуманитарка и помоћница сиромашних и немоћних. Добитница је Нобелове награде за мир 1979. године, те многих других међународних награда, међу којима се истичу највише индијско цивилно одликовање "Бхарат ратна“ из 1980. године за њен хуманитарни рад, почасно држављанство САД-а, награда Алберт Швајцер и друге. Папа Иван Павле Други  прогласио је Мајку Терезу блаженом  2003. године, а 2016. године папа Фрањо ју је прогласио светом.  

Мајка Тереза је говорила: "Не дозволите да ишта жалосно уђе у вас што би могло да буде разлог да заборавите радост“. Била је увјерена да је смисао људског живота у давању.

- Давањем утјеловљујемо основну људску вриједност- љубав, говорила је Мајка Тереза која је својим поступцима дефинисала појам љубави. Препознавши људе у невољи, у њеној души, како је сама рекла, јавила се силна жеља, не да тугује над њиховом судбином, не да их сажалијева, него да им, без обзира на опасности по властити живот, помаже. 

Семберија инфо