У ПАРУ ПО ХРАНУ :: Semberija INFO ::

 

У ПАРУ ПО ХРАНУ


Ових дана често се на нашим путевима и путним појасевима, као и у баштама и двориштима могу видјети јежеви.

Обично се примијети по једна бодљава животињица, али пар не баш често. Ми смо примијетили пар јежева у близини пута у Хасама. Није им сметала ни бука возила, а и наше присуство. Имали смо осјећај да су кренули у шетњу, тражећи укусан залогај. Иначе, ове животињице у природи се хране пужевима, ларвама, глистама, бубама, коријењем, разним бобицама, па и ситним воћем. Хране се и неким коријењем и разним биљкама, али у малим количинама, тако да не праве штету у башти и дворишту. Због тога су јежеви и врло корисне животиње. Ако су вам чести посјетиоци у врту, ослободиће вас пужева, змијских јајашаца, те разних глиста. Кад у башти имате јежа, не морате користити пестициде и инсектициде.

Јеж је претежито је ноћна животиња и највећи дио активности између сумрака и зоре потроши у потрази за храном, али се може видјети и дању, као што смо и ми видјели пар са фотографије. Ипак су најактивнији су навеч и ујутро, а такође су чести и послије љетњих киша.

Јежеви имају бодље, а то су, заправо, отврднуле длаке. Младунци се рађају с меким бодљама које касније постају чврста и дјелотворна заштита. Кад је у опасности, јеж се смота у малу бодљикаву куглу и на тај начин се брани од напасника. Међутим, лисице имају лијек за јежеву обрану. Помокре се по јежевима, због чега се они отворе из склупчаног положаја и открију свој меки, рањиви стомак. Ове бодљаве животиње најчешће страдавају под точковима возила, затим од отровима за мишеве, а могу их појести и веће животиње. Ако нађете малога јежа који је остао без маме, можете га покушати отхранити и вратити натраг у природу. Но прије него што га узмете у руке, свакако их прво оперите, јер су мали јежеви врло осјетљиви на неке бактерије које можемо имати на длановима. Бебу јежа у почетку треба хранити млаким млијеком тако што комад крпице умачете у млијеко и дајете му да сиса или да га храните помоћу шприце. Кад мало ојача, можете му дати салату, јабуку, па и неке бубице.

Семберија инфо