Никола Цвијановић Панић усавршио сликање оловком - Портрети као са фотографија :: Semberija INFO ::

 

Никола Цвијановић Панић усавршио сликање оловком - Портрети као са фотографија


Никола Цвијановић Панић, иако је по занимању фармацеутски техничар и ради у струци, усавршио је сликање портрета оловком у црно-бијелој техници, а обични посматрач се може запитати да ли су нека од његових дјела фотографије или слике нацртане руком и оловком.

- Сликање је нешто што бих ставио иза породице, па самим тим испред свог занимања. Било је ситуација да сам планирао да напустим апотеку и посветим се максимално сликању, јер не постоје ријечи којима могу описати љубав према тој умјетности’’, каже Никола Цвијановић Панић за „Семберске новине“.



Према његовим ријечима, то је љубав још од дјетињства, а његов дар и таленат ка сликању препознале су најприје васпитачице у вртићу, а потом и учитељица у основној школи.

- Желио бих поменути моју учитељицу Гледис, која је у свакоме од нас препознала Божији дар и пустила да испољавамо све оне карактеристике које чине један таленат, небитно о ком таленту је ријеч. Усмјеравала нас је на прави пут и учила о стварима које ће нам бити потребне’’, истиче Никола.

Баш због тога се и захвалио учитељици на свему што га је научила када су питању боје и технике сликања.
- Можда ће да звучи чудно, али она нас је о техникама сликања, о врстама боја научила још у првом разреду основне школе. Били смо дјеца и шта смо, уопште, о сликарству могли тада знати, осим за оловку, папир и гумицу. Сада схватам колико је она давала себе за нас и колико нас је научила. Хвала јој“, каже Никола, који тренутно црта оловком, али планира да се оствари и у другим сликарским техникама.

- За све је потребно много времена и рада да бих дошао до циља, а то је што већи реализам. Мотивација у сликарству су ми људи коју су успјешни у томе, а ја сам ту да сваком новом таленту помогнем колико могу и колико знам’’, рекао је овај младић.

Истиче да је јако задовољан када види побољшање у својим радовима, када то уоче људи око њега, тако да даје свој максимум како би му сваки нови рад био бољи од претходног.

Наводећи да још није дошао до степена усавршености до којег жели доћи, Никола је изразио наду да ће се и то десити за неколико година.

- Инспирацију никад не бирам, једноставно деси се, не бирам ко ће то бити. Довољно је да ми се на прву свиди нека фотографија и кажем себи то је то, пренеси на папир. За себе могу рећи да сам најсрећнији човјек на свијету, јер радим оно што волим“, каже Никола Цвијановић Панић.
       
Семберске новине - Семберија инфо