Цртице из прошлости - У служби заштите, у служби човјека :: Semberija INFO ::

 

Цртице из прошлости - У служби заштите, у служби човјека


Средином априла 1988. године ,,Семберске новине’’ доносе вијест о значајном признању Вијећа Савеза синдиката Југославије, које је добила РМК Творница за прераду жице „Месуд Мујкић“, у акцији „У служби заштите – у служби човјека“.
 
Плакету „Златно сунце“ РО „Месуд Мујкић“ добила је након вишегодишњег труда уложеног у здравствену заштиту  и заштиту на раду, а у циљу хуманизације радног процеса. Највећи допринос у свему томе значило је организовање Диспанзера медицине рада при Радној организацији.

,,Семберске новине’’ тада постављају и питање, због чега је од седам постављених радиоактивних громобрана на подручју града демонтиран само један, онај који се налазио на крову Робне куће. Штетно дејство радиоактивних громобрана већ је било под лупом јавности, уз предложено рјешење да се громобрани са штетним посљедицама по здравље дјеце и одраслих замијене класичним громобранима, такозваним „Фарадејевим кавезима“.

Лист ,,Семберске новине’’ пише и о најављеном укидању парних локомотива на прузи Бијељина – Шид, о реконструкцији жељезничког моста на ријеци Босут којим, због смањеног осовинског притиска, саобраћају полупразни вагони, као и о слабој заинтересованости предузећа за превоз робе жељезницом.

Иако на подручју Семберије не постоји организована производња пужева, шамачки „Шумапродукт“ те године вршио је откуп пужева на подручју Семберије по цијени од 1.800 динара за килограм. У Основној организацији коопераната Амајлије тог прољећа 1988. године откупљено је око 3,5 тона пужева.

Да још увијек има заљубљеника у коње, писале су ,,Семберске новине’’ у априлу 1988. године, потврда је прича о педесетпетогодишњем Мићи Чвргићу из Пучила који се годинама дружио са коњима и о њима причао као о најрођенијим створењима.



- Од малих ногу јахао сам коње, падао с њих, скакао и прескакао. Дрину сам препливао с коњем. Био сам кочијаш у војсци, кочијаш у радној задрузи. Натоварим копаче – пјесма, натоварим бераче, опет пјесма, то је била моја разонода и та љубав ме кроз читав живот прати”, причао је својевремено заљубљеник у коње Мићо Чвргић из Пучила.

Крајем априла 1988. године ,,Семберске’’ пишу о проблему  са сточарима номадима који се са великим стадима оваца, по повратку из Срема према Влашићу, задржавају на парцелама ,,Агросемберије”, причињавајући велике штете на усјевима овог друштвеног имања.

На Међународном прољетном загребачком велесајму ,,Савини производи” поново освајају медаље и признања. Тако је, у веома јакој конкуренцији, по четврти пут узастопно,  златна медаља припала ,,Савином” парадајз - сосу који је и годину дана раније, уз златну медаљу, награђен и Златном амфором. Три производа ове фабрике добила су те године сребрне медаље, и то: компот од брескве и шљиве и џем од шљиве, док су бронзана одличја припала компоту од јагоде, џему од брескве и вишње, ђувечу и киселом краставцу.

Крајем маја, односно почетком јуна 1988. године, ,,Семберске’’ информишу о штрајку запослених радника у Индустрији обуће и ХТЗ опреме ,,Зенит”. Разлог за штрајк је смањење вриједности бода за 21 одсто, што је изазвало оправдан револт и бунт радника. Умјесто у фабричким халама, око 800 радника нашло се на фабричком кругу, одбивши да раде и тражећи објашњење за смањење бода, самим тим и радничких плата.

Од деветог до 12. јуна 1988. године Бијељина је била домаћин завршне смотре Петог циклуса  Малих олимпијских игара за учеснике основних школа из цијеле БиХ. Неки од учесника овог спортског такмичења касније су постали афирмисани спортисти, па и државни репрезентативци у појединим спортовима.

У ,,Семберским новинама’’, број од првог јуна 1988. године, објављена је занимљива репортажа о Хуснији Хашимовићу, бијељинском двадесетшестогодишњем Рому, који је одиграо једну од главних улога у филму Емира Кустурице ,,Дом за вјешање”. Хуснија се одлично снашао у улози  Мерџана – швалера, којег је требало да игра популарни Драган Николић, па онда познати италијански глумац Ђанкарло Ђанини. Иако натуршчик, Хуснија је улогу Мерџана одглумио у стилу највећих мајстора великог платна.                
                               
Семберске новине - Семберија инфо - Љ.Љубојевић