ТРАДИЦИЈА ПЧЕЛАРЕЊА ДУЖА ОД 60 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ТРАДИЦИЈА ПЧЕЛАРЕЊА ДУЖА ОД 60 ГОДИНА


Породица Тешић, из села Јаковић код Угљевика, више од шездесет година бави се пчеларством. У природном амфитеатру, окруженом липовом и багремовом шумом, удаљеном од саобраћајница и евентуалних загађивача, Тешићи производе мед и пчелиње производе, прополис и полен, за које су добили бројне медаље и признања на сајмовима у региону. Одмаралиште породице Тешић је оаза мира у којој тишину ремети једино цвркут птица. Миладин Тешић каже да се пчеларством бавио његов отац и  дјед.

-Пчеларством се бави комплетна породица, супруга Драженка, синови Младен и Марко. Од прије двије године изградили смо и апи инхал комору, трећу у Републици Српској,  за коју су грађани Семберије и Мајевице показали велико интересовање“, каже Миладин Тешић.
У разговор се укључује и супруга Драженка, медицински радник, запослена у Болници „Свети врачеви“ у Бијељини.



- У Апи комори имамо пет пчелињих кошница са уграђеним инхалаторима, уз чију помоћ корисници могу удисати ваздух директно из кошница. Стручњаци су већ утврдили да ваздух из кошница посједује љековита својства, јер садржи етерична уља меда, прополиса, полена, перге, воска, те мале количине пчелињег отрова. Инхалација у апи комори има благотворно дејство на дисајне органе, помаже при лијечењу бронхитиса, астме, алергијских реакција, главобоље, несанице, депресије и стреса, побољшава циркулацију. Апи инхалације користе спортисти због побољшања плућног капацитета и релаксације, док их дјеца користе због подизања општег имунитета. Препорука је да једна инхалација траје 20 минута, два пута дневно, у трајању од 10 до 20 дана“, каже Драженка Тешић.

Двадесеттрогодишњи  Младен каже да је његова улога на породичном имању усмјерена у маркетиншко – продајне и развојне планове.

- Заокружили смо једну етапу и мислим да идемо у добром правцу. Након отварања апи коморе, ми смо изградили и љетњиковце. Планирамо да изградимо мини – бар, гдје ћемо посјетиоцима понудити чај, кафу, освјежавајуће напитке. Планирали смо просторно проширење, што би нас одвело у једну озбиљнију комерцијалну причу која се везује за изградњу  ресторана. Овај простор, са пчелињаком, воћњаком и овим шумским комплексом дефинисали смо као излетиште за младе и за породице с дјецом“.



Младен каже да већ има заинтересованих инвеститора за улагања, али жели да на очевини и дједовини сам, заједно са братом, покуша да реализује једну озбиљну пословну идеју. 

Семберија инфо