​Примаријус др Данијела Ђукин: Глауком је тихи крадљивац вида :: Semberija INFO ::

 

​Примаријус др Данијела Ђукин: Глауком је тихи крадљивац вида


За глауком ока се каже да је тихи крадљивац вида, а други је најчешћи узрок сљепила. Најчешће нема симптома док не постане прекасно, што значи да је редовна, превентивна посјета офталмологу од кључног значаја у очувању чула вида, нарочито након 40. године живота.

Офталмолог бијељинске болнице „Свети Врачеви“ примаријус др Данијела Ђукин појашњава да се оштећени очни живци не могу обновити, али они здрави могу се заштитити.

 - Глауком ока, који се често тумачи као повишен очни притисак, очно је обољење које представља један од водећих узрока сљепила у свијету, али и код нас. Болест се развија углавном без симптома који знају да изостану у првом периоду, те се пацијенти најчешће јаве тек у каснијој фази, када је и очни притисак значајно повишен“, каже примаријус др Ђукин и наглашава да је најважније прве знаке препознати на вријеме и јавити се офталмологу што прије. 

- Глауком једном добијен никад се не може излијечити, али ипак, спаса има уколико се на вријеме укључи терапија. То је хронична, прогресивна болест код које повишен очни притисак доводи до постепеног пропадања очног живца. Очни живац је задужен за пренос слике од ока до мозга, а његово оштећење се код глаукома манифестује постепеним губитком периферног вида. Како болест напредује, тако напредује и губитак видног поља, а у крајњем стадијуму пацијент потпуно изгуби вид. Неки од првих знакова су непријатан притисак у оку праћен болом и пецкањем, интензивна главобоља, отежано читање и гледање, појачан замор очију, мучнина у желуцу, нагон на повраћање као и нелагодан осећај у стомаку праћен боловима“, појашњава примаријус др Ђукин и додаје да је управо из превентивних разлога, потребно обављати редовне офталмолошке прегледе, посебно особе које су навршиле четрдесет година. 

- Иако је ријеч о неизљечивој болести, континуираним контролама вид се може сачувати. У циљу ране дијагностике потребно је, прије свега, успоставити адекватан скрининг, који ће омогућити да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за ову болест. Најчешћи фактори ризика за настанак глаукома су повишен очни притисак, старија животна доб, позитивна породична анамнеза на глауком, висока кратковидост и дијабетес“, појашњава примаријус др Ђукин и додаје да се особама које спадају у ризичну групу за настанак глаукома препоручује редовна контрола вида и очног притиска. Лијечење се састоји од примјене капи за очи, ласерске терапије или хируршке интервенције. 

- Не можемо предвидјети ко ће да оболи од глаукома, али се редовним офталмолошким контролама може спријечити да болест узме маха. Савјетујем нашим грађанима, посебно старијим од 40 година, да редовно контролишу вид, да са упутницом од породичног љекара, обаве пореглед код офталмолога, како би очували, а ризичне категорије пацијената сачували вид“, поручила је  примаријус др Данијела Ђукин.

Семберске новине - Семберија инфо