НАЧЕЛНИК ХИГИЈЕНСКО-ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СЛУЖБЕ О БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА: У Семберији је епидемиолошка ситуација стабилна и под контролом :: Semberija INFO ::

 

НАЧЕЛНИК ХИГИЈЕНСКО-ЕПИДЕМИОЛОШКЕ СЛУЖБЕ О БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА: У Семберији је епидемиолошка ситуација стабилна и под контролом


- Од момента када је проглашено 24-часовно радно вријеме ми, заиста, више нисмо гледали колико је сати, заборавили смо на оно  редовно радно вријеме и посветили се максимално овом послу. Циљ нам је био да се епидемиолошка ситуација одржи стабилном, каже начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина др сц. мед. Зоран Дакић, специјалиста епидемиолог.
 
У протекла два мјесеца суочили смо се са новим узрочником заразне болести који је значајно утицао на животе свих нас. Мјере које су проведене с циљем спречавања ширења корона вируса ограничиле су нам кретање и сусрете с најмилијима, те нас научиле да користимо маске  и рукавице. Те мјере су дале позитивне епидемиолошке резултате, а захваљујући здравственим радницима који су дали свој професионални и људски максимум, ширење корона вируса је успорено.

- На званичном сајту Дома здравља Бијељина шестог марта смо објавили информацију о корона вирусу и обавијестили наше суграђане о случајевима кад могу посумњати на инфекцију корона вирусом. Већ 17. марта, са усложњавањем епидемиолошке ситуације, Хигијенско-епидемиолошка служба уводи 24 часовно радно вријеме. Сходно упутствима Института за јавно здравство Републике Српске везано за здравствени надзор лица која долазе из иностранства, односно из подручја која су тада била погођена корона вирусом (Кина, Јужна Кореја, Иран, Италија, Њемачка), тај надзор је био проширен и на лица која долазе из било ког краја свијета’’, наводи Зоран Дакић, истакавши да су у сврху стављања на здравствени надзор, а у вези са корона вирусном пандемијом, отворили број телефона 055 415- 250 доступан 24 часа, гдје је омогућено вишелинијско јављање. Како каже, тих првих дана имали су и до хиљаду позива дневно.

Чување народног здравља

- Цијели Дом здравља је као приоритет ставио очување и унапређење здравља и сви ресурси су ишли у циљу да се епидемиолошка ситуација одржи стабилном. Корона вирус ставио је пред све нас нове задатке којима смо се брзо прилагодили. Реорганизован је рад свих десет служби, а у први план је стављена наша служба,Хигијенско-епидемилошка. Ми смо у редовном послу мала служба, 15 нас је, али  ангажовани су здравствени радници из других служби и сво ово вријеме од изузетно велике су нам помоћи, успјешно обављају постављене им задатке’’, каже др Дакић, који је све вријеме епидемије као консултант, заједно са колегом епидемиологом Младеном Грујичићем, 24 часа доступан колегама.

- Било је јако динамично, прилично напорно, али, уз максималну посвећеност и адекватну помоћ колега, како из других служби Дома здравља, тако и болнице ,,Свети врачеви“, успјешно смо рјешавали сваки појединачни случај који се појављивао. Имали смо и јако добру сарадњу са припадницима Цивилне заштите Републике Српске, Полицијске управе Бијељина, као и Оружаних снага БиХ, те велику подршку институција, како локалних, тако и републичких и државних’’, истиче др Дакић.

Хронологија развоја епидемије

Посљедњег дана 2019. године кинеске власти су објавиле да је забиљежено груписање обољелих од упале плућа у граду Вухану, Хубеи провинција у Кини, а кинеске здравствене власти су седмог јануара 2020. године и службено саопштиле откриће новог корона вируса повезаног са случајевима упале плућа у Вухану. Свјетска здравствена организација  је 30. јануара 2020. прогласила епидемију Ковид-19 пријетњом јавном здравству од међународног значаја због брзине ширења епидемије и великог броја непознаница у вези с њом, а 11. марта прогласила је глобалну пандемију због корона вируса. У прва два мјесеца епидемије Ковид-19 пријављено је преко 100.000 обољелих, са значајним ширењем болести изван Кине и захваћајући велики број држава широм свијета, укључујући и Европу.

Први случај 19. марта

Нови корона вирус, како појашњава др Дакић, назван је САРС–КоВ-2, а ради се о новом соју корона вируса који прије није био откривен код људи. Ковид-19 је назив болести узроковане САРС-КоВ-2.

- САРС–КоВ-2 је потпуно нови вирус због чега је присутна општа осјетљивост становништва, а због још увијек пуно непознаница о њему било је тешко,  и још увијек је, предвидјети интензитет његовог ширења’’, каже Дакић, наводећи да је први случај новог вируса у Бијељини регистрован 19. марта.

Према његовим ријечима, број људи који су до данас прошли здравствени надзор, рачунајући и возаче и путнике у међународном саобраћају, је око 2000. Кроз карантине, регионалног и локалног нивоа, прошло је више од 300 људи. Од почетка епидемије корона вирусом укупно је заражено 12 наших суграђана, а, нажалост,  два лица су преминула. Тренутно је на подручју Бијељине једна особа заражена вирусом корона.

- Адекватним ангажовањем Градског штаба за ванредне ситуације и здравственог сектора, али и наших суграђана који су схватили колико је ово битна и озбиљна ствар, епидемиолошка ситуација је сво ово вријеме била под контролом. Можемо бити задовољни уколико наши суграђани наставе да и даље поштују препоруке надлежних стручних тијела и надлежних државних органа’’, каже Дакић, изражавајући дубоко увјерење да ће се ова епидемија убрзо и привести крају.

- Наравно, требамо имати у виду да, с обзиром на карактеристике самог вируса и чињеницу да је ово нови вирус, не само за нас, већ и за цијели свијет, треба времена да популација стекне одговарајући колективни имунитет. Ситуација је, а то је оцјена и Свјетске здравствене организације и међународних експерата, несигурна, али има тренд ка стабилизацији’’, указује Дакић.
                              
Семберске новине - Семберија инфо - М. Решидовић