Инфектолог др Александра Радојчић: Треба да будемо одговорнији према себи и према другима :: Semberija INFO ::

 

Инфектолог др Александра Радојчић: Треба да будемо одговорнији према себи и према другима


Иако је епидемиолошка ситуација у Бијељини стабилна, то не значи да треба да се опустимо. До данас, 16. априла, имали смо потврђених 11 особа позитивних на вирус корона, шест се опоравило, двије особе су преминуле, а три су још увијек позитивне. Тестирања се одвијају по утврђеним протоколима, а немамо новорегистрованих КОВИД 19. 

Инфектолог ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”, др Александра Радојчић наглашава да је неопходно да се придржавамо савјета љекара и да поштујемо препоруке институција.

- Зашто да се излажемо ризику, кад то заиста не морамо. Препоруке не значе да 24 сата морамо бити затворени, него да не излазимо без потребе, а када излазимо, потребно је да се заштитимо маском и рукавицама. Прање руку, умивање, односно, појачана лична хигијена, штити не само нас лично, већ и друге људе, јер можете бити здрави, а клицоноша, чиме можете заразити старије људе са коморбидитетима”, појашњава др Радојчић.

Шта је најбољи систем заштите од вируса корона?

- Изолација је најадекватнији систем заштите од вируса корона, јер постоји велики број здравих клицоноша који би могли да пренесу заразу. Савјет Свјетске здравствене организације је да можете да се заштитите од свих респираторних вируса прањем руку, избјегавањем људи који кашљу и кијају и свјесним напором да не додирујете очи, нос и уста. Такође, потребно је избјегавати масовна окупљања и боравак у простору гдје се налази велики број особа. Медицински радници заговарају да је прање руку увијек боља опција него дезинфекција, јер прањем ви спирате вирус са ваше коже. Дезинфекцијом геловима ви покушавате да убијете вирус који је већ на вашим рукама, зато савјетујемо да редовно користите сапун и воду. Једноставно, самоизолација, социјална дистанца и останак код куће су апсолутно неопходна средства у борби против вируса корона.

Кад је корона вирус најопаснији?

Најопаснији је 48 сати пред крај инкубационог периода и на почетку појаве симптома, јер обољели не мора да има индикације Ковид 19, а може лако да зарази друге. Инкубација је период између доласка у контакт са вирусом до момента испољавања инфекције. Код ове инфекције, човјек је најопаснији пред крај инкубационог периода и на почетку, јер тада не испољава никакве симптоме, али може да зарази друге. Постоји могућност да особа која је резервоар није показивала никакве знакове и симптоме инфекције, а осјећала се добро и здраво. Могла је да буде или у инкубационом периоду, али је могла да има потпуно асимптомаски облик инфекције. То можемо да посматрамо са два аспекта, један је да ту особу посматрамо као потенцијални резервоар инфекције, која није свјесна да у себи носи вирус и око себе несметано шири инфекцију. Са друге стране, добро је знати да су многе особе кроз тај асимптоматски ефекат стекле имунитет и полако граде наш колективни имунитет. 

С обзиром да је корона вирус глобални проблем и непознаница, како је најбоље да се понашамо?

За ову болест тренутно не постоји лијек и једино што можемо да урадимо је да се удаљимо једни од других на безбедну раздаљину. Поштовање мјере социјалног дистанцирања, са теоретског аспекта и истека инкубационог периода, имали бисмо одличне резултате. Неопходно је да схватимо да социјално дистанцирање није емотивно дистанцирање, већ улагање у здравље наших грађана и стицање услова да из овог тешког периода изађемо са што мање посљедица.

Како се преноси инфекција?

Пут преношења вируса је директан контакт, капљични пут и путем дирања свјеже заражених предмета. Управо због тога свакодневно апелујемо да је социјална дистанца неопходна, као и појачана лична хигијена, гдје се највише потенцира на прању руку које треба да траје најмање 20 секунди.

Какви су симптоми инфекције и шта учинити уколико се уоче симптоми?

Корона вирус има симптоме сличне другим респораторним болестима, а то су кашаљ, отежано дисање, кратак дах, те повишена тјелесна температура. У тежим случајевима заразе корона вирусом, може доћи до тешког акутног респираторног синдрома и упале плућа. Дакле, у случају да имате повишену температуру и кашаљ или отежано дисање, или сте били у блиском контакту са потврђеним или вјероватним случајем обољења од корона вируса у периоду од 14 дана прије појаве симптома, потребно је да се прије доласка у здравствену установу,телефонским путем најавите свом породичном доктору. То је протокол по ком се ради, а након процјене породичног доктора, укључује се епидемиолог који, на основу изражене сумње у инфекцију вирусом корона, у даљи ток укључује инфектолога који ће на основу симптоматологије тестирати особу. Анализа резултата обавља се за сада у Институту за јавно здравство РС у Бања Луци, а резултат добијамо најдуже у року од 72 сата.

Уколико је особа позитивна на вирус корона, шта потом слиједи?

До доласка резултата, особа се налази у болничком карантину, а уколико је резултат позитиван, слиједи поступање по протоколу лијечења који је усаглашен са препорукама Министарства здравља Републике Српске.

Када ћемо знати да је епидемија готова? 

Вјерујем да ће се епидемија корона вируса гасити постепено како је и почела. Вирус корона ће се и даље ширити на овим просторима, вјероватно много мање током љета, али ће остати да живи у популацији. Нама је од велике помоћи јаче УВ зрачење које ће дјеловати на вирус и нећемо му дати шансу да претјерано мутира тражећи нове домаћине. Највећи проблем код вируса корона је мутација, јер сваким проласком кроз домаћина он дјелимично мутира. То је разлог што је веома тешко наћи адекватну терапију за њега, односно направити вакцину. У сваком случају, овај вирус не би требало да подцјењујемо ни када све прође јер је један веома добар подсјетник да нисмо схватали колику слободу смо имали, колико могућности, како смо безбрижно путовали. Свима нам то сада недостаје, а да бисмо то могли поново, потребно је да будемо стрпљиви и дисциплиновани.

​Семберске новине - Семберија инфо - О. Стјепановић