ЈА ЛИЧНО: НАДЕЖДА СТЕВАНОВИЋ, АДВОКАТ :: Semberija INFO ::

 

ЈА ЛИЧНО: НАДЕЖДА СТЕВАНОВИЋ, АДВОКАТ


Шта сматрате својим највећим успјехом у животу?

Мишљења сам да је човјек успјешан, а самим тиме и срећан у животу, уколико се оствари на више поља. Ако се човијек оствари само на једном пољу, на примјер само пословном, а није остварио своје претензије на породичном или емотивном нивоу, тешко да је у цјелости испуњен и задовољан. Ја сам успјела да се остварим и у породичној и у пословној сфери. Мајка сам троје дјеце и имам брачног супружника са којим заједно градим своју и будућност наше породице, а у пословној сфери радим посао који волим и који ме испуњава. Такође окружена сам члановима шире породице од којих имам подршку и разумијевање те неопходну помоћ када ми је потребна и пријатељима који су непроцјењиви. Управо ово и сматрам својим највећим успјехом јер сам по сопственом мишљењу успјела да се остварим на свим пољима и окружим људима који су прави и искрени животни сапутници.  

Која је то професија којом сте у младости прижељкивали да се бавите и колико се она разликује од онога што вам је данас посао.

Сваки човјек је у раној младости имао различите жеље у погледу будуће професије које су се смјењивале како човијек одраста. Након завршетка средње школе, када се човијек дефинитивно одлучује којим занимањем ће се бавити у будућности, ја сам се двоумила да ли да студирам енглески језик или право. Уз препоруке мојих родитеља одлучила сам да упишем Правни факултет Универзитета у Београду и нисам се покајала. Мој посао је динамичан, сваки предмет је различит, захтијева константно читање и едукацију, а с обзиром на моје карактерне особине моји родитељи су били у праву када су ми предложили да идем тим путем.

Која књига, филм или представа су на Вас оставили утисак посљедњих година?

Свакодневне пословне и породичне обавезе не остављају ми много простора за читање литературе која не припада стручној литератури, гледање филмова, а представа у нашем граду нажалости и нема много. Генерално волим руске романе, волим Мешу и Андрића и када ми то вријеме дозволи волим да читам и савремену књижевност, али преферирам теме које су животне или историјске.
Што се тиче филмова, када ми то вријеме дозволи, волим да одгледам филм који је опет са неком животном темом или филм на бази истинитог догађаја или који је заснован на неком историјском догађају. Генерално нисам неки претјерани филмофил, више волим књиге, али добар филм са темом по мом укусу волим да одгледам. Филм који је оставио велики утисак на мене је ''Лепа села лепо горе'', из разлога што сам филм гледала одмах након његове премијере, дакле 1996. године, у Београду, када су сјећања на те ружне године била још увијек свјежа. Док сам гледала тај филм у неком од београдских биоскопа сјећам се да су гледаоци ''умирали'' од смијеха на бројне сцене док сам ја све вријеме филма лила сузе. Тада сам размишљала како на различит начин ја и остатак гледалаца доживљавамо тај филм, што сам у том моменту замјерила свим тим незнаним људима, али ми је послије било јасно да сви ти људи који нису били инволвирани у ратне догађаје на територији БиХ нису ни били у могућности да га схвате на исти начин као што сам ја. Заиста је тај филм у том моменут изазвао јака осјећања код мене и оставио посебан траг. 

Постоји ли хоби или неко друго интересовање којем посвећујете слободно вријеме?

Слободно вријеме највише проводим у кругу породице или пријатеља и у томе искрено уживам. На тај начин испуњавам себе и пуним батерије за свакодневне обавезе. Волим да путујем, упознајем другачије културе, другу историју, али на жалост свакодневне обавезе не дозвољавају ми да често уживам у томе. Путовања су нешто на шта бих вољела да издвојим више времена, јер има толико дестинација које бих вољела посјетити.

Шта би, по Вашем мишљењу, требало унаприједити у Бијељини?

Ја сам рођена у Бијељини и Бијељина је мој град. Бијељина некада и сада разликује се у многоме. Бијељина је прије била градић у коме су се многи људи познавали, живот је био спорији и људи су више времена посвећивали породици и пријатељима. Сматрам да се свугдје у нашем окружењу промијенио тај животни ритам. Оно што недостаје овом граду је боља инфраструктура, више привредних, културних и друштвених активности. Боље саобраћајнице утицале би на бољу повезаност са околним градовима и државама што би опет побољшало привредне активности па и личне потребе грађана. Побољшање локалних путева је од истог значаја. Привредне активности у Бијељини су минималне. Недостају континуирана и финансијски неопходна улагања у циљу развијања и побољшања привреде, као и мјере које ће привући како страна тако и домаћа улагања у привреду и њен раст. Боља привредна развијеност омогућила би грађанима финансијски и материјални бољитак, што опет утиче на свеобухватно побољшање њихових живота. У тренутној ситуацији мали број културних и друштвених актуелности може да задовољи потребу одређеног броја грађана. Спорт је сведен на маргине, недостају лијепе и репрезентативне спортске хале, недостаје задовољавајућа финансијска подршка спорту, што је сигурно и један од разлога због чега се наша омладина све мање бави спортом. Културна дешавања су такође минимална. Недостаје позориште које ће редовно, а не спорадично, омогућити грађанима праћење актуелних позоришних представа из земље и окружења. Дакле простора за побољшање има у свим сферама и мишљења сам да се многе ствари могу побољшати и кориговати како би се грађанима Бијељине омогућио бољи живот, само је потребна воља. 

Како Бијељину и Семберију видите у будућности?

Као што сам већ навела, ја сам рођена и одрасла у Бијељини и ту живим са својом породицом. Бијељина и Семберија имају све предиспозиције за бољу будућност. како због свог географског положаја тако и због својих природних и других богатстава. Бијељина може бити један од репрезентативних градова у нашој држави, али његова будућност у многоме зависи од људи које је воде и који ће је водити. Због тога не могу да предвидим будућност нашега града. Уколико људи који су или коју буду на мјестима са којих се одлучује о судбини нашег града па и свих нас заједно, имају вољу да побољшају услове живљења у разним сегментима, Бијељина ће имати бољу будућност. Мислити и радити за бољу будућност Бијељине значи и мислити и радити за бољу будућност наше дјеце.

Семберске новине - Семберија инфо - З. Кусмук