Ђоко Симић, предсједник Скупштине општине Угљевик: Пуно смо уложили и још увијек улажемо у инфраструктуру :: Semberija INFO ::

 

Ђоко Симић, предсједник Скупштине општине Угљевик: Пуно смо уложили и још увијек улажемо у инфраструктуру


Ђоко Симић, предсједник Скупштине општине Угљевик већ девет година обавља функцију првог човјека локалног парламента у Угљевику. Симић подсјећа да је, након првих вишестраначких избора, био потпредсједник Скупштине општине Угљевик од 1998. године до 2001. године, након чега је, како каже, до 2008. године потпуно изашао из политике, да би се поново политички активирао.



„На неки начин сам и живи свједок кроз које је све фазе и процесе наша локална заједница прошла непосредно након рата, па све до данас. Од једне неразвијене општине, дошли смо до тога да смо сврстани у ред изразито развијених општина која тренутно има највећи просјек плата у Републици Српској. Наравно, РиТЕ „Угљевик“ је носилац развоја цијеле ове регије, самим тим и наше локалне заједнице. Наравно, и наша локална заједница за развој и напредовање тог великог електроенергетског система даје и своје жртве. Један велики дио наше општине је територијално уступљен за развој рудника и термоелектране. То су дијелови општине на којима се угаљ експлоатише већ један дужи временски период. Уступањем тог земљишта становништву су обезбијеђене материјалне надокнаде, али смо у ситуацији да одређени број становништва због својих личних потреба и животних планова одлази из наше општине. И то нам ствара одређене додатне проблеме. Ипак, када се све сабере и одузме, ипак је РиТЕ „Угљевик“ носилац развоја. Недавно је реализован значајан пројекат одсумпоравања, а  надамо се да ће бити реализована и најављена велика инвестиција отварања новог копа и новог електроенергетског блока. То би добро дошло за задржавање становништва на овом простору и стварање нових животних перспектива за људе који овдје живе“, каже Ђоко Симић.



Говорећи о периоду из 2008. године, када је преузео функцију предсједника Скупштине општине, Ђоко Симић каже да чак ни сва угљевичка села тада нису била територијално повезана.

„Да би се до Угљевика дошло из Грње Крћине, требало је путовати кроз Пилицу, проћи преко територије Бијељина и након тога доћи у Угљевик. Ми данас немамо ниједну мјесну заједницу, а има их укупно 25, која није повезана добрим асфалтним путем са сједиштем општине Угљевик. Немамо ниједну мјесну заједницу у којој је неријешено питање водоснабдијевања. Пуно средстава инвестирано је у подстицаје за развој пољопривреде, за набавку механизације, ново запошљавање. Ми смо у овој години донијели одлуку за додјелу 40 студентских стипендија, али смо на крају измијенили одлуку и додијелили 63 стипендије, јер је толико било и студената који су испуњавали услове за додјелу општинске стипендије. Финансирамо потребе образовних и здравствених установа, а донијели смо и одлуку о смањењу цијене смјештаја у вртић. Тренутно мјесечни смјештај једног дјетета у вртић кошта 95 КМ, за двоје дјеце из једне породице одобрава се попуст, за треће дијете одобрава се бесплатан боравак. У овој години за спорт ћемо издвојити око 260.000 КМ. Значајна су издвајања и за удружења грађана. Све буџетске обавезе општине на вријеме се испуњавају, онако како је и планирано, а имали смо и одређени суфицит у буџету“.

Ђоко Симић истиче да су све ово показатељи који потврђују констатацију о стабилном функционисању локалне заједнице.



„Ми у протеклом периоду нисмо имали проблема са функционисањем скупштинске већине. Већина одлука, скоро више од шездесет одлука, донесено је једногласно. И тај податак указује на добро планирање, усаглашеност одлука, коректну сарадњу или недостатак примједби на рад извршног дијела власти. Стабилну скупштинску већину у Угљевику представља СДС, СРС, ПДП, СП и НДП. Дефинисали смо и пројекте које ћемо реализовати у оквиру плана капиталних улагања. Неки пројекти су реализовани, док се за одређене пројекте проводи поступак јавне набавке. Планирали смо да тај двогодишњи план капиталних инвестиција реализујемо током ове године. Имамо и пројекте које реализујемо у сарадњи са европским фондовима. Тренутно је највећи пројекат уређење корита ријеке Јање, који финансира Европска банка за обнову и развој у оквиру пројекта заштите од поплава. Користимо могућност да уређењем корита ријеке Јање уредимо и јужни дио општине Угљевик, тако да и општина издваја средства за изградњу пјешачке стазе, јавне расвјете и других неопходних садржаја“.

Говорећи о потреби задржавања младих, образованих људи на подручју општине Угљевик, Симић каже да је то тренутно највећи проблем у овој регији, на нивоу Републике Српске, али и у цијелом региону.

„Ми смо повећали издвајања за новорођенчад, а општина измирује и трошкове рада патронажне сестре у Дому здравља, која посјећује породиље. Размишљамо и о увођењу додатних издвајања. Ипак, суочени смо са трендовима које је тешко контролисати и зауставити. Одлазе млади чак и из земаља ЕУ и ми нисмо у томе изузетак. Ми ћемо на све могуће начине настојати да задржимо младе људе на овим просторима, јер је то горући проблем нашег друштва данас. Друштво које остане без младих, не може рачунати на будућност. Опште је позната чињеница да се након рата и разарања релативно брзо могу обновити материјална добра, али, када се уништи образовни систем, посљедице су далеко веће и поразније. Због тога и у том смислу треба провести одређене реформе“.

Симић каже да је у међувремену одржан и састанак Форума за безбједност у Угљевику да би се правовремено реаговало на одлуке Владе РС и ресорног министарства које се односе на спречавање евентуалних посљедица које може изазвати вирус корона.

„Донијели смо на Форуму безбједности одређене закључке које ћемо реализовати на нивоу Дома здравља, у оквиру санитарне инспекције, Полицијске станице и других надлежних служби. Угљевик је мала локална заједница и, срећом, тренутно немамо регистрованих случајева обољелих од вируса корона. Ипак, превенција је у сваком случају неопходна“, каже Ђоко Симић.

Семберске новине - Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић