МИЋО ПЕТРОВИЋ: КИША ДАР ОД БОГА – УВОЗ ТРЕБА ЗАБРАНИТИ :: Semberija INFO ::

 

МИЋО ПЕТРОВИЋ: КИША ДАР ОД БОГА – УВОЗ ТРЕБА ЗАБРАНИТИ


Пољопривредни произвођаач Мићо Петровић из Броца данашњу кишу је назвао даром од Бога, јер је дошла у тренутку када је то било  најнеопходније за бројне засијане површине у комплетној Семберији.

У породици Петровић пет генерација се бави пољопривредном производњом, а Мићиним стопама наставлили су и његови синови. Највећи непријатељ пољопривредника, каже Мићо, је дозвољен увоз који треба, како каже, забранити да би се заштитила домаћа производња.

Петровићи су засијали по десет хектара кукуруза и пшенице, три хектара дјетелине за стоку и велику башту поврћа за породицу, а вишак ће продавати на зеленој пијаци.  Имају стоке, али се тај број смањују из године у годину, јер су подстицаји све слабији.

У Петровићима сви укућани укључени  су у пољопривредну производњу, што им помаже да се добро организују и расподјеле послове.

Мићо Петровић није задовољан субвенцијама и помоћи републичких и градских органа, јер, како каже, то се може много боље организовати и расподијелити. Задовољан је јер је стигло регресирано гориво.

На овогодишње приносе, каже Петровић, највише ће да утиче временске прилике, односно да ли ће да буде суше.

СЕЛУ ТРЕБА ПОМОЋИ

Мићо Петровић већ годинама уназад указује да селима треба помоћи и да ће села остати пуста, јер млади све више одлазе у град. Овај вриједни домаћин је велики критичар надлежних када је у питању помоћ пољопривредницима, јер сматра да помоћ треба бити боље распоређена и како би се села сачувала, с обзиром да у селима из године у годину опада број људи који се баве пољопривредом. Као примјер је навео село Бродац гдје се из године у годину смањује број активних пољопривредних произвођача.

Семберија инфо (З.Кусмук)