ПРОИЗВОЂАЧИ ПОВРЋА У ЦРЊЕЛОВУ: БЕРБА КРАСТАВЦА С МАСКОМ НА ЛИЦУ :: Semberija INFO ::

 

ПРОИЗВОЂАЧИ ПОВРЋА У ЦРЊЕЛОВУ: БЕРБА КРАСТАВЦА С МАСКОМ НА ЛИЦУ


Рајо Којић (45), произвођач поврћа из Доњег Црњелова код Бијељине, први пут с маском на лицу, бере рани краставац. За двадесетак година, колико се бави овом производњом, није запамтио рад на њиви или у пластенику са маском на лицу.  Од прије петнаестак дана, дневно бере двије до три тоне краставца. Рајо под пластеницима има 1,5 хектара,  од тога, око четири дунума, загријава и у тим пластеницима производи рано поврће, тренутно рани краставац.

„Краставац већ беремо петнаестак дана, откако смо се суочили са епидемијом вируса корона. Суочени смо с великим проблемом пласмана, јер је у оваквим околностима тешко организовати транспорт и продају. Кванташка пијаца у Бијељини је тренутно затворена. Очекујемо помоћ локалне заједнице и Владе РС, да нам помогну и обезбиједе било какав контакт с потенцијалним купцима. Тренутно краставац можемо продати по 2,5 КМ по килограму.

На Којићевом имању тренутно ради седам жена, сезонских радница, с маскама на лицу.

„И оне први пут садњу раног парадајза обављају са маскама на лицу. Код свих нас, и мојих укућана, и сезонских радника, има мало страха. Али, радити се мора. Мораш од нечега живјети. Парадајз би требало да се бере крајем маја. Надам се да ће се до тада епидемија вируса корона  зауставити“.

Рајо каже да планира садити још и рану дињу и рану лубеницу. На имању му је раније помагао отац, а тренутно помаже супруга, кћерка и син.

„Комплетна породица је укључена у овај посао. Живјети морамо, радити морамо, чак и под оваквим условима. Не смијемо дозволити да поврће пропадне. Нека нам обезбиједе пласман у тржним центрима, тако гдје се може организовати безбједна продаја. И ми носимо маске и заштитну опрему. Нека дезинфикују свакодневно пијаце и продајне просторе, као што дезинфикују тржне центре“, каже Којић.

Из Градске управе Бијељина већ су најавили могућност успостављања контаката између купаца и произвођача посредством Аграрног фонда Бијељина. Којићи кажу да се надају брзом заустављању епидемије и нормализацији цјелокупног живота, како у граду, тако и на селу.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)