ПОРОДИЧНО ПРЕДУЗЕЋЕ ВС КОМЕРЦ ДОО БИЈЕЉИНА: ИЗВОЗЕ НА ТРЖИШТЕ КИНЕ, ЕВРОПЕ И БЛИСКОГ ИСТОКА :: Semberija INFO ::

 

ПОРОДИЧНО ПРЕДУЗЕЋЕ ВС КОМЕРЦ ДОО БИЈЕЉИНА: ИЗВОЗЕ НА ТРЖИШТЕ КИНЕ, ЕВРОПЕ И БЛИСКОГ ИСТОКА


Породично предузеће „ ВС Комерц“ из Патковаче бави се транспортом робе и прерадом дрвета. Већ десетак година, несмањеним интензитетом, развија се предузеће које тренутно запошљава стотињак радника. Значајну количину својих производа „ВС Комерц“ пласира на тржишту Бијељине и околине, али, практично, око 95 одсто огрјевног дрвета и букове даске продаје у европским земљама, земљама Блиског истока и у Кини. Годишње пласирају између десет и 15.000 палета огрјевног дрвета.
 
Браћа Витомир и Славомир Ћато, који су рођени у Витезу, сувласници су ове и још двије фирме које укупно запошљавају око 150 радника. Витомир каже да се од 2006. године ово предузеће бави међународним транспортом, да би се три године касније почело бавити и прерадом дрвета.
 

- Брат и ја смо се одлучили за комбинацију транспорта и прераде дрвета. Након транспорта, прерада дрвета је дошла као нека прихватљива солуција, како бисмо лакше наплатили свој рад у транспорту. Ушли смо у велике инвестиције и наш крајњи циљ и пословни план је производња намјештаја. Прије тога ћемо покренути производњу брикета и паркета. Тренутно се бавимо масовном производњом цијепаног огрјевног дрвета и  од 2015. године прерадом букових трупаца у даску, као полупроизвода за извоз. Практично, оно што произведемо у фабрици, ми властитим превозним средствима достављамо купцима. Запошљавамо између 90 и 110 радника, зависно од сезоне и потреба за радном снагом. Већ сада радна снага постаје озбиљан проблем. Плате у производњи смо повећали за више од 50 одсто, али, још увијек имамо изражен проблем проналажења квалитетних и вриједних радника. Возачи одавно имају константне зараде, али је и возаче тешко пронаћи на берзи рада. Што се тиче производње, осјећамо потребу за радницима свих профила, од неквалификованих, преко полуквалификованих, до висококвалификованих радника, у овој нашој дрвнопрерађивачкој дјелатности“.
 


Миграције и радна снага
 
 Витомир Ћато каже да су у производне хале, сушаре и постројења инвестирали огромна средства до сада. Већ у овој години браћа Ћато планирају да уђу у производњу брикета. Велике миграције становништва након рата довеле су до тога да овај и други дрвнопрерађивачки капацитети лакше проналазе радну снагу у Семберији, него што би то био случај са Романијом и Бирчем, гдје се налазе велики шумски комплекси и сировина за прераду. 
 

Витомир Ћато за портал Семберија инфо  каже да је данас тешко задржати раднике и већим платама, јер новац, у пракси,  није једини стимуланс за радника.
 

- Имамо велики проблем са поимањем радног времена, у смислу права и обавеза. Ми, као послодавци, можемо разговарати о цијени тог радног времена које радник проведе у фабрици. Уколико са повећањем плате за 50 одсто не добијете бољег и квалитетнијег радника, онда нешто није у реду с послодавцем или са радником. Дакле, новац није једини стимуланс. И овдје радници могу себи и својој породици обезбиједити солидан стандард. Важан је квалитет рада, њихова преданост послу, јер, то се брзо препозна на радном мјесту. Сви они који нешто вриједе, који одржавају фабрику у животу, морају се и добро платити“.
 
портал Семберија инфо (Љ. Љубојевић)