ВЕЋ ОРГАНИЗОВАН КУРС ЗА БУДУЋЕ РАДИО - АМАТЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЋ ОРГАНИЗОВАН КУРС ЗА БУДУЋЕ РАДИО - АМАТЕРЕ


Новосновани Радио клуб „Искра“ покренут је у Бијељини током 2018. године и наставио је традицију Радио клуба „Никола Тесла“, који је постојао све до 1997. године у Бијељини.

Јован Радановић, секретар Радио клуба „Искра“, позивни знак Е73ЈР, каже за портал Семберија инфо да је нови клуб добио и свој нови позивни знак Е73 – ДОП.

- Нови клуб је окупио старе и нове чланове. У новембру прошле године обавијестили смо заинтересоване старе и нове чланове да Радио клуб ради под новим именом „Искра“. Врата клуба су отворена за све заинтересоване чланове. У међувремену смо организовали курс за будуће радио – аматере који ће полагати испит „Цепта 2“ за радио – аматера по новом европском програму. Клуб тренутно има тридесетак чланова. Након организовања курса за полагање „Цепта 2“ пријавило се шеснаест полазника. За двије групе, по осам чланова, припремили смо тродневну обуку. Полагање је заказано за 15. фебруар и одобрено је од стране Савеза радио – аматера РС и Регулаторне агенције из Сарајева за додјелу фреквенција. Пред трочланом комисијом кндидати полажу усмени и писмени дио испита. Они који положе испит добиће сертификат радио – операотора „Цепте 2“ . У међувремену нам је и Савез обећао уступање једног радио – уређаја, тако да бисмо већ крајем фебруара могли отпочети одржавање радио – веза из нашег радио клуба. На тај начин ћемо се придружити и Мрежи за опасност која постоји на нивоу Савеза радио аматера РС који окупља десетак градова у Републици Српској. Клубови размјењују податке о евентуалним елементарним непогодама, као што су поплаве, земљотреси  и слчно. И наш клуб ће бити увезан у ту радио мрежу у кризним ситуацијама, са дежурством од 24 сата ради размјене информација. Пошто смо потписници сарадње са Цивилном заштитом РС, дужни смо да у таквим ситуацијама помажемо и Цивилној заштити“, каже Јован Радановић и подсјећа да се просторије Радио клуба „Искра“ налазе у Улици Милоша Обилића, изнад кафића „Академац“.

-Ми смо дванаести регистровани радио клуб у Републици Српској. Наш хоби је специфичан, а млади људи често и не знају каква је улога радио аматера. У питању је спрега технике и хуманости. Многима је познато да је Радио клуб „Никола Тесла“ током протеклог несретног рата остварио око милион веза међа раздвојеним члановима породица. Имали смо стално отворене везе са Сарајевом, Тузлом и другим градовима. И тада је клуб сарађивао са Црвеним крстом“, каже Јован Радановић, истичући и податак да је у међувремену изграђен један репетитор који ће помоћи при остваривању радио – веза међу радио – аматерима на овим просто- рима.

портал Семберија инфо