ПАСИЈЕ НЕКИХ СЕМБЕРАЦА: СЕМБЕРСКИ ГОЛУБОВИ ВИСОКО ЛЕТЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАСИЈЕ НЕКИХ СЕМБЕРАЦА: СЕМБЕРСКИ ГОЛУБОВИ ВИСОКО ЛЕТЕ


Свaко има своју љубав и свој хоби. Једна група бијељинских младића се, са одушевљењем, опредијелила за гајење голубова писмоноша.

Милиционар Небојша Наранџић је најуспјешнији међу њима. Захваљујући пријатељству са познатим холандским одгајивачeм голубова Албертом Восом дошао је до вриједног материјала, а стекао је и бројне пријатеље у нашој земљи. Ипак издваја Душана Ристивојевића из Лознице и Јожефа Берна из Мужља код Зрењанина. Иначе је члан Лозничког клуба одгајивача расних голубова.

 -Ови људи су ми дали и знање и љубав према голубовима’’, прича нам Небојша Наранџић.

-Тренутно имам 80 голубова писмоноша. Све је то једна раса, али у питању је више линија. Укрштање и генетика су веома интересантни. Голубови си моја велика љубав. Звучаће невјетоватно, али ја сам изградио голубарник дуг седам и широк три метра, па тек онда кућу. Дневно одвајам отприлике два сата за голубове. Не пушим, не пијем, то ми је једини порок. За голубове дневно одвајам отприлике колико кошта кутија цигарета. Истина у почетку се одваја више, али касније може да се врати дио тих улагања. Међутим, када је о тим парама ријеч, слободно се смије рећи да то није никакав приход за голубаре, у питању је само љубав’’.

Голубови Небојше Наранџића су положили многе тешке испите. На раздаљини од Кумровца до Бијељине имали су просјечну брзину лета од 86 километара на сат. Од Љубљане до Бијељине просјечна брзина од 80 км/х. То је званично признати резултат, али голубови не лете баш ваздушном линијом, него најрадије долинама ријека.

С обзиром да је пропозицијама предвиђено да се као конац лета рачуна кад голуб уђе у голубарник, слободно се смије тврдити да су Наранџићеви голубови летјели и брже, јер се сигурно нису кретали баш оном најкраћом путањом коју је утврдила Геодетска управа Сарајева.

Није Небојша Наранџић једини заљубљеник у голубове. Златан Цвијетиновић, Драган Кондор и Слободан Танасић, такође, одгајају врсне писмоноше. У граду је читав низ одгајивача украсних и других голубова, па ситних птица и др. Зато ће сигурно иницијатива за оснивање клуба одгајивача голубова добити подршку, не само од заљубљеника, него и од цијелог града.
 
"Семберске новине", 31. октобар 1984. Године (П. Илић)