НА УТАБАНОМ ПУТУ И КРУПНИМ КОРАЦИМА :: Semberija INFO ::

 

НА УТАБАНОМ ПУТУ И КРУПНИМ КОРАЦИМА


Међу награђеним привредним друштвима и занатским радњама поводом Дана Републике – деветог јануара, нашла се, сасвим заслужно, и Месна индустрија „ЗП Комерц“, приватно предузеће које је у 2019. години постигло завидне резултате у производњи меса и сувомеснатих производа.

Славко Росић, задужен за финансије у „ЗП Комерцу“ каже за портал Семберија инфо да је година иза нас протекла у знаку одржања постојећих производних капацитета и обима производње који је у значајној мјери и повећан у 2019. години.

- Ми смо у прошлој години посебну пажњу обратили на одржавање капацитета који су били неопходни за пуштање у рад нове клаонице. У дијелу примарне производње орјентисали смо се на обраду и одржавање пољопривредних култура на 205 хектара концесионих парцела, одакле и почиње комплетна производња меса и прерада. Велики посао подразумијева и одржавање това на фармама јунади и свиња. Финална производња обухвата сектор готових производа, гдје је исказан велики труд и резултат радника који раде у производњи, који су, практично, и носиоци производнеј и одржавања капацитета „ЗП Комерца“. Што се тиче пословних резултата, значајно је то што је нова клаоница продарила у пуном капацитету. Крајем прошле године укључени смо кроз програм Владе РС и ресорног миистарства  и у интервентни откуп јунади. То је била оправдана мјера, јер су фармери имали јунад утовљену за продају, а нису их могли извести у Турску“.

Славко Росић каже да „ЗП Комерц“ иде, слободно можемо рећи, утабаним, провјерним пословним стазама.



- Наш циљ је да одржимо производњу, како на њивама, тако и на фармама, да испунимо на вријеме своје законске обавезе, да исплатимо плате и доприносе за раднике, да на вријеме уплатимо порез. У свему томе евидентно је свакодневно ангажовање свих запослених радника. Пуно је тих проблема које рјешавамо у ходу, али, срећом, све успијевамо да завршимо у оптималним роковима. У „ЗП Комерцу“ ради 175 радника, али са повезаним лицима имамо укупно 205 радника. Што се нас тиче, поштујемо рад и раднике у сваком смислу. Исплаћујемо плате редовно, са свим доприносима, а било је и и линеарног повећања плата. Радници који су ангажовани на пословима интервентног откупа додатно су награђени и стимулисани. Исплатили смо и регрес, по 300 конвертибилних марака за сваког радника. Наравно, када имамо у виду трошкове живота, увијек може боље и више. Код нас нема ни минималне плате испод 600 конвертибилних марака. Углавном, на нивоу наше бранше смо међу најбољима и у том погледу стојимо изнад просјека наше бранше. Уз редован топли оброк, организујемо и додатни оброк. Све што можемо приуштити радницима, ми им то и омогућимо’’, истиче Росић.
 
портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)