Традиционално првојануарско окупљање мјештана Јање и пријатеља на Дрини :: Semberija INFO ::

 

Традиционално првојануарско окупљање мјештана Јање и пријатеља на Дрини


Фото - Аваз
Мјештани Јање, њихови рођаци и пријатељи из Бијељине, Тузле, Градачца, али и они који тренутно раде у Америци и Канади, 18. пут обиљежили су почетак календарске године традиционалним окупљањем и дружењем на Дрини у Јањи.

Атлага Градашчевић, један од организатора овог занимљивог дружења, каже да се на Дрини сваког првог јануара већ осамнаесту годину окупљају ловци и риболовци, људи добре воље, жељни дружења, пјесме, разговора и шале, да уз новогодишње честитке једни другима пожеле добро здравље и дуг живот.

- Нико те не пита ко си, шта си. Дођи, провесели се. Ту смо да једни другима честитамо Нову годину, да се испричамо, пренесемо утиске из прошле године и поразговарамо о плановима за ову годину. Овдје се договарамо и о хуманитарним акцијама. Припремамо рибљу чорбу, паприкаш, јањетину на ражњу и друге домаће специјалитете. Очекујемо и да се млади људи више укључе у ову активност, јер нас има пуно који се припремамо за заслужену пензију - каже у шали Градашчевић, истичући да је ове године и његов дугогодишњи пријатељ Танасије Ранкић из Дворова дошао на дружење.

Прослава рођендана

Салих Сакић (60), угоститељ, страствени ловац, каже да је ово за њега јединствен скуп, јер првог јануара обиљежава и рођендан.

- Сваке године са својим комшијама, тако се намјестило, прослављам рођендан на Дрини. Желим да и ова година протекне у здрављу и весељу, да буде мало више посла за младе и да се људи мало више друже. Не треба нам ништа више од тога - каже Сакић.

Срце ми је у Босни

Џевдет Аданалић (58), бравар по занимању, већ 22 године живи у Детроиту у Америци, вози камион и крстари америчким друмовима.

- Живот није лаган у Америци. Кад упознаш њихов систем, онда је све пуно лакше. Дјеца су у Америци са мном. Супруга је умрла прије четири мјесеца. Често долазим у родну Јању, јер је срце овдје остало. Живот овдје, у Босни и у Америци пуно се разликује. Босанци су вриједни, сналажљиви људи и добро се сналазе у свим сегментима живота у Америци, од школовања и одрастања до каснијег запослења и рада. Ако вам кажем да сам до сада за воланом прешао више од два милиона миља, онда сам вам све рекао. Посао возача камиона је одговоран и тежак, али се свако сналази онако како зна и умије - каже Аданалић.

avaz.ba/bijeljina.org