УМЈЕТНИЦА НАТАЛИЈА ЦИМЕША ПОЧЕЛА НОВУ КОЛЕКЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

УМЈЕТНИЦА НАТАЛИЈА ЦИМЕША ПОЧЕЛА НОВУ КОЛЕКЦИЈУ


Бијељинска умјетница и сликарка Наталија Цимеша почела је рад на новом циклусу мозаика од кристала, минерала и полудрагог камења.
 
Наталија је међу ријетким умјетницима која у региону ради мозаике од ситних комада мермера, гранита, полудрагог камења, кристала… До сада је урадила доста мозаика који се налазе на вјерским, приватним и угоститељским објектима… -Мозаик је специфичан ликовни израз. Физички је напоран за рад. Користим искључиво камен, мермере, граните, кристале, минерале, полудраго камење… Сваку коцкицу камена клешем традиционалним алатом, а то су пањ са длијетом и чекићем“, изјавила је за портал Семберија инфо Наталија Цимеша.
 
Када је у питању нови циклус, Наталија ће прво радити на два мозаика великих димензија, на којима ће бити флорални мотив. Рад тих мозаика са кристалима, минералима и полудрагим камењем, каже Наталија, је много теже него рад мозаика од мермера и гранита.
 
-Један мозаик је димензија 1,25 м са 2,5 м, а други 1,5 м са 2,5 м. На њима ће бити флорални мотив, биљна орнаментика сведена,“ истакла је Цимеша.
 
У мозаике ће, између осталог, бити уграђени ахат, аметист, авентурин, азурит, црвени јаспис, горски кристал, гранит, мехатит, кармеол, малахит, мјесечев  камен, оникс, опал, рубин, ружичњак, соладит, тигрово око, тиркиз, топаз, жад...
 
-У мозаике ће бити уграђене позлаћене лајсне, златне, али и сребрне. Користићу и гранит, јер су мозаици великих димензија“,  објашњава Наталија у свом атељеу гдје ствара циклус за циклусом умјетничких слика, скулптура и мозаика.
 
И раније је радила мозаике са кристалима, минералима  и полудрагиим камењем, али је ово први пут да ће 85 посто мозаика бити од племенитих материјала.
 
-Кристали  се морају ломити специјалним клијештима, вадећи из лежишта сваки цвјетић кристала, што је много напорније и осјетљивије од рада са мермером који се клеше длијетом и чекићем’’, рекла је Наталија Цимеша.
 
Међу њеним посљедњим радовима, када су у питању мозаици, је мозаик на којем је лик Светог Пантелејмона, који је постављен изнад главног улаза у бијељински храм посвећен овом светитељу, који је заштитник Града Бијељина. Наталија ради и на мозаицима за новоизграђену чесму у комплексу храма Светог Ђорђа у центру града, а први мозаик са ликом Исуса Христа већ је поставила. Ова умјетница је до сада имала више од 120 самосталних изложби у БиХ и шире, а почетком ове године имала је своју самосталну изложбу слика у Центру за културу у Бијељини. Таленат је наслиједила од покојног оца Милана Цимеше, познатог бијељинског сликара.
 
-У породици је било и има више умјетника. Мислим да сам пета по реду која слика. Надам се, не и посљедња. Отац Милан је био сликар, као и ујак Божо Милијашевић. Ујаци Небојша и Жарко Милијашевић су сликар и вајар“, истакла је Цимеша.

портал Семберија инфо (З.Кусмук)