БОРБА СА СТРШЉЕНОВИМА: Мотка пресуђује :: Semberija INFO ::

 

БОРБА СА СТРШЉЕНОВИМА: Мотка пресуђује


Велику пријетњу људима, поред низа којекаквих опасности, представљају и стршљенови. Обично су они најактивнији током љета и јесени, када су високе температуре и када су они, како кажу многи, ,,најљући''. Ових дана у њиховим кућица, које су направили на топлијим мјестима, испод кровова старијих зграда и дрвећа, већ је мирно.



Знајући колико је опасан ујед стрешљена који за многе, нажалост, може бити и кобан, они најхрабрији крећу у ,,борбу са овим опасним кукцима'' тако што им руше куће. Међутим, срушити кућу стршљену није лак посао. Најлакши начин да се то уради је, кажу зналци, узети дугу мотку, по могућности обући заштитно одијело, брзо порушити кућу и склонити се што даље са тог мјеста, јер се тада стршљенови јако разљуте и разлете на све стране.


  
Ми смо ових дана били судионици рушења бројних кућица ових опасних кућица у једном домаћинству на Мајевици. У овом домаћинству су нам рекли да су ово морали да учине, јер су се они током љета и јесени имали велике проблеме, а знају да се стршљенови чим отопли враћају у своје саграђене домове.

Семберија ИНФО