КАКО МОЖЕ И КАКО ТРЕБА ДА ФУНКЦИОНИШЕ ЗЕВ? :: Semberija INFO ::

 

КАКО МОЖЕ И КАКО ТРЕБА ДА ФУНКЦИОНИШЕ ЗЕВ?


Ђорђе Пајић, пензионисани просвјетни радник, предсједник је Управног одбора Заједнице етажних власника ,,Његошева 55“ која окупља двадесетак станара. У згради се налази и шест пословних простора.

Стамбена зграда у Његошевој везује се за пропаст Грађевинског предузећа „Рад“ које је оставило незавршен објекат, те су власници станова морали да се самоорганизују и да заврше започете радове.
 
-Недостаје нам лифт и котловница за гријање, иако је то било предвиђено пројектом и урачунато у цијену станова. Зграда је већ била уведена у стечајну масу, али смо добили од овог предузећа паркет и онда смо сами завршавали своје станове. По усељењу смо конституисали ЗЕВ, а у међувремену смо извршили и пререгистрацију. Након краха Бобар банке, тешком муком смо вратили 2.500 КМ, колико се налазило на рачуну ЗЕВ-а. Управни одбор годишње засиједа по потреби. У овој години је Скупштина станара донијела одлуку о уградњи лифта. Лифт кошта од 55.000 до 60.000 КМ. Конкурисаћемо код међународних организација са пројектом за помоћ старим особама, како бисмо и на тај начин покушали обезбиједити дио средстава за набавку лифта. Сваке године усвајамо завршни рачун за протеклу и доносимо план рада за наредну годину. ЗЕВ функционише као правно лице и све послове реализује преко жиро - рачуна. Имамо проблем рјешавања ситних лимарских послова, јер приватни лимари траже готов новац. Током поплава из 2014. године подрум нам је потпуно уништен. Покушавамо да те подрумске просторије доведемо у нормално стање. Иза зграде планирамо да изградимо мали дјечији кутак за игру. Из свега овога можете закључити да Управни одбор ЗЕВ-а, не само у нашем случају, има пуно тога што треба да уради током године”, каже за портал Семберија инфо Пајић.

Пајић каже да је Управни одбор ЗЕВ-а више пута организовао кречење стубишта у згради, лимарске поправке, обиљежавање паркинга испред зграде за потребе станара.

- Успјели смо обиљежити седам сталних паркинг – мјеста и два резервна. Власници пословних простора годинама нису плаћали обавезну мјесечну надокнаду за ЗЕВ, те смо били приморани да ангажујемо адвоката и да на тај начин наплатимо надокнаду за ЗЕВ. Код нас је вриједност бода за станове 20 пфенига по метру квадратном, док је вриједност бода за пословне просторе 60 пфенига. Власници станова и пословних простора били су обавезни да заврше комплетну правну процедуре за прибављање употребне дозволе. Својевремено смо организовали санацију и чишћење крова. Оградили смо дио дворишног простора како бисмо обезбиједили зграду од градилишта које је недавно отворено на сусједној локацији. Све то потврђује да ЗЕВ добро функционише и да увијек има простора за неке нове активности, јер на тај начин побољшавамо услове живота и боравка свих нас који овдје живимо и користимо овај стамбено – пословни простор”, каже за портал Семберија инфо Пајић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)