МАРИЈА МИРКОВИЋ, ПОЛАЗНИЦА СЛИКАРСКЕ РАДИОНИЦЕ СФУМАТО (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

МАРИЈА МИРКОВИЋ, ПОЛАЗНИЦА СЛИКАРСКЕ РАДИОНИЦЕ СФУМАТО (ФОТО)


Четрнаестогодишња Марија Мирковић, ученица деветог разреда Основне школе ,,Вук Караџић“, своје прве сликарске кораке прави у Сликарској радионици ,,Сфумато“ коју води мајстор Споменко Ђекић. Вриједно и марљиво учи сликање, а  посебно је занимају портрети.

 Марија је почела цртати још од малих ногу. ,,Цртам откако знам за себе“, рекла нам је.

- На почетку сам цртала човјечуљке и животињице, а од прије двије-три године константно цртам портрете. Иначе, на часовима ликовног цртам преко воље, јер не волим задане теме. Волим неке теме сама да одаберем, а сваки слободан тренутак користим да нешто цртам’’, признаје Марија.

Кад црта, каже, тежи ка томе да портрет буде што реалистичнији. Да би то постигла потребна је помоћ стручне особе, па се прије годину дана уписала у Сликарску радионицу ,,Сфумато’’ , која  окупља све старосне групе које желе да се афирмишу и надограде свој таленат . Часови се одржавају два пута седмично по два сата, а Марија се сваком одласку у радионицу јако  радује.
 

- Желим се усавршавати у цртању и сликању и стварати што боље портрете. У нашој сликарској радионици креће се од цртежа, јер, како нам каже сликар Споменко Ђекић, цртеж је основа и костур слике и без доброг цртежа нема ни добре слике. Он нам доста прича, објашњава, коригује и открива неке цаке. Јако нам је лијепо и радујемо се кад успијемо да савладамо нешто што нам је изгледало претешко’’, каже за портал Семберија инфо Марија.

Таленат је дар који се добије по рођењу, а жеља и воља за усавршавањем је у свакоме од нас. Оно што је уз то још потребно је мјесто на коме тај таленат може да се унаприједи. Бијељина је у септембру 2017. године  добила такво мјесто за љубитеље ликовне умјетности, мјесто гдје могу доћи сви они који желе да усаврше оно што су до сада знали о сликарству. Умјетници велики и мали у овој радионици стварају у пријатној атмосфери и у веома пријатељском окружењу.

-Мислим да без годину дана континуираног рада нема  неког видљивог напретка’’, прецизира Споменко Ђекић који каже се код младе полазнице ,,Сфумата“ Марије Мирковић, напредак види од прве.

-Напредовала је, а хоће да се фокусира на портрет који је комплексан сам по себи. Код портрета нема грешке, јер портрет да би био добар мора да буде тачан, а ту се и најбоље и најбрже учи. Могу рећи да је Марија на добром путу’’, каже за портал Семберија инфо Ђекић.

Марија каже да може сједити сатима уз слику, а сваки детаљ захтијева пуно стрпљења, мирну руку и добру концентрацију.
 

-Први портрет који сам нацртала је портрет мог покојног ујака. Портрет је био црно-бијели, а сликар Споменко Ђекић ми је показао како да наносим друге боје и јако сам задовољна постигнутим резултатом. Послије тога насликала сам  портрет мог брата, а затим и портрет покојног Бошка Вуковића, чија сестра иде са мном у разред и моја је најбоља другарица’’, наводи млада сликарска нада Марија Мирковић ,која је на почетку свог сликарског опуса, али њене радове, заједно са радовима других полазника Сликарске радионице ,,Сфумато“, бијељинска публика је могла да види и на годишњој изложби која је одржана почетком августа мјесеца у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“, у оквиру манифестације ,,Пантелински дани’’. Прилику да покаже шта је научила и колико је усавршила технику сликања Марија ће, заједно са другим полазницима, имати поново у децембру мјесецу.

-Ја кад сликам људе, као да их боље упознајем’’, каже Марија за портал Семберија инфо.

портал Семберија инфо (М. Решидовић)