​Упознајте Аиду, оперску пјевачицу из Сарајева која је добила битку са раком дојке :: Semberija INFO ::

 

​Упознајте Аиду, оперску пјевачицу из Сарајева која је добила битку са раком дојке


"Кажу да оно што те не убије, ојача те. Мени се буквално десило то", каже Аида Чорбаџић, оперна пјевачица у Народном позоришту у Сарајеву, која је преживјела и побиједила рак дојке. 

"Квржицу сам нашла сасвим случајно, самопрегледом, и убрзо након тога отишла сам на претраге, остало је историја. Самопреглед је важан, али је такођер важно да одете свом доктору, зато не оклијевајте, већ данас закажите свој термин", Аидина је порука. "Протеклих неколико година биле су најтеже и најљепше у мом животу, бар досад. Али зато као данас нисам никад била толико сретнија, сигурнија и самосвјеснија".



Аида је једна од најбољих сопранистица у Босни и Херцеговини, али такође и привржена мајка, захвална кћерка, предана колегица и пријатељица. Требало је много храбрости, бола, наде и љубави у борби са овом страшном болешћу. Овог маја Аида је коначно добила шестогодишњу борбу са раком дојке и има снажну поруку да подијели.

Статистике кажу да је 2018. године рак дојке дијагностификован у више од два милиона случајева, а у Европи је он један од најчешћих врста карцинома. Двадесет посто случајева рака дојке у Европи откривено је код жена млађих од 50 година, док 1 од 8 жена оболи од рака дојке прије 85. године.

Према неким статистикама до 35 посто жена на Западном Балкану којима је дијагностификован рак дојке умиру од његових посљедица, што је запањујући податак ако знамо да је у 90 до 95 посто случајева рак дојке изљечив када се дијагностификује у раној фази.

Овог октобра Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ) је своју кампању оснаживања жена под називом МИ (WЕ) посветило нашим храбрим женама које се боре против рака дојке.

Након покретања кампање МИ у марту ове године, Вијеће за регионалну сарадњу је већ представило Наду Марковић из Босне и Херцеговине и Ирис Гјиновци из Албаније, а у оквиру кампање наставља се серија прича о изузетним женама из региона које су донијеле промјене.

Кампања МИ (WE) се наставља у цијелом региону.

klix.ba