Топла јесен изненадила воћке у Семберији: Вишња процвјетала у октобру :: Semberija INFO ::

 

Топла јесен изненадила воћке у Семберији: Вишња процвјетала у октобру


Високе дневне температуре у другој половини октобра, у дане Михољског љета, као да су изненадиле и воћке. У воћњаку Николе Николића, врсног калемара и познаваоца аутохтоних сорти воћа, у семберском селу Патковача, процвјетала је вишња. Никола каже да ова појава није неуобичајена за ово доба године, јер велике осцилације дневних температура знају напросто „преварити“ воћке које почињу цвјетати у вријеме кад им за то вријеме није.

„Када би било више кише и влаге, још више би воћки исцвало уз оволики број суначних дана. У воћњаку имам шездесетак сорти јабука и крушака, вишње, шљиве, оскоруше, орахе и друге врсте воћа готово из цијеле Босне и Херцеговине, из двадесетак општина. Имам пуно аутохтоних сорти воћа које је тешко пронаћи у било ком крају БиХ. Чули сте за крушку сембеговачу, караманку, колачару, лубеничарку”, а још пуно сличних сорти крушака и јабука имам и њих је тешко пронаћи у другим крајевима”, каже Никола Николић.

Његове окалемљене саднице на дивљој подлози већ су стигле и до најудаљенијих крајева у регији, јер су многи уз помоћ интернета чули за овог бијељинског калемара.

Семберија инфо/Љ.Љубојевић