ВЕСЕЛА МАШИНА У АМАЈЛИЈАМА: УМЈЕСТО ШЉИВЕ ЛОЗОВАЧА КАО ГРОМ :: Semberija INFO ::

 

ВЕСЕЛА МАШИНА У АМАЈЛИЈАМА: УМЈЕСТО ШЉИВЕ ЛОЗОВАЧА КАО ГРОМ


Намјера нам је била да на почетку Михољског љета у Амајлијама  пронађемо ораче на њиви и да мало поразговарамо о јесењој сјетви. С обзиром на то да берба кукуруза још није завршена, у недостатку орача, у рано октобарско јутро затекосмо се у дворишту Миљана Стевановића, поред веселе машине. Добро информисани о томе да је шљива ове године у Семберији и на Мајевици слабо родила, хтједосмо видјети каква је ситуација на имању Стевановића. Казанџија Миломир Јокић, родом из Илијаша, каже да већ тридесет година другује са веселом машином. Како смо и претпостављали, добра ракија може се испећи и када шљива слабо роди. У то смо се увјерили дегустирајући лозовачу коју је Миломир прошле јесени пекао на имању Стевановића.

 -Кад шљива добро роди, знам и по три мјесеца непрекидно ићи уз казан. Капацитет казана је стотину килограма кома. Казан је израђен у Сарајеву, код чувеног казанџије Благојевића. Добра ракија, мој брајко, може се испећи и од јабуке, кајсије, брескве, па чак и од грожђа. Мора се по цијели дан обигравати око казана. Ком или џибра не смије бити густ, мора се стално мијешати, да казан не би загорио. Ватра се мора пратити, да не буде ни прејака, а ни слаба превише. То ти је сва мудрост казанџијска. Ракија од грожђа се паточи, па се онда ракија саставља са водом. На казан од стотину литара иде око 30 до 40 одсто воде, а остатак је патока. Из тога се извлачи добра, чиста лозовача”, каже за портал Семберија инфо Миломир.

Слободан Стевановић, рођак Миљанов, каже за портал Семберија инфо да је и он ове  године на четири чокота имао око двјесто килограма грожђа.

-Чистио сам петљике, да бих добио што бољу ракију. Од петељки некада ракија повуче горчину. Видим, Миломир у сваки казан са комом ставља по двије кашике свињске масти. То се ставља из предострожности, да не прекипи ком. Ми печемо чисту лозовачу, али има и оних који по више пута препеку ком, све док је и посљедње коштице у шљиви или у грожђу”, каже за портал Семберија инфо Слободан Стевановић, који  нас је својом причом убиједио да се и он добро разумије у казанџијску струку.

портал Семберија инфо