У СПЕКТАР ДРИНКУ У ТОКУ ОТКУП И ПРЕРАДА ШИПКА И КУПУСА :: Semberija INFO ::

 

У СПЕКТАР ДРИНКУ У ТОКУ ОТКУП И ПРЕРАДА ШИПКА И КУПУСА


Бијељински „Спектар дринк“ ове јесени, умјесто планираних 20 тона, већ је откупио 25 тона шипурка. Ђорђе Славињак, директор и власник овог предузећа, каже за портал Семберија инфо да ће шипурак откупљивати све док га буде у понуди.
 
Ово је била добра година за шипурак, јер је имао довољно кишних дана, квалитетан је и погодан за прераду.

-Берба и откуп шипка се може подвести под својеврсан „социјални програм“, јер га углавном беру социјално угрожене особе. Откупом шипка желимо пружити подршку породицама које на овакав начин обезбјеђују минимум егзистенцијалних потреба. Шипурак откупљујемо по 1,70 КМ за килограм, што је више него солидна откупна цијена. Сматрам да вријеме шипурка постепено пролази и да ће наредне генерације бити жељне мармеладе од шипурка, јер је све мање људи који га беру. Раније су га брали људи који чувају стада оваца и говеда у руралним крајевима, социјално угрожене категорије и пензионери. Сточара је све мање, тако да га тренутно највише беру пензионери. У западноевропским земљама нема мармеладе од шипурка, јер нема ко да га бере“, каже за портал Семберија инфо Ђорђе Славињак, истичући да је у прошлој години шипурак у „Спектар дринку“ откупљиван по цијени од 1,50 КМ.

Што се тиче откупа и кисељења купуса, Славињак за портал Семберија инфо каже даје ово предузеће планирало да откупи око 600 тона, те да је још од јуна почело кисељење купуса.
 

- Вјерујем да ћемо, у сарадњи са домаћим кооперантима, испунити план откупа и прераде. Нажалост, мислим да ћемо имати дефицит купуса, што изгледа помало апсурдно, али имамо све мање произвођача купуса у Семберији. Многа домаћинства се празне, на селу остају старија популација која не може да производи поврће. Ми смо у прошлој години око 200 тона купуса увезли из Србије, тако да ћемо у завршници сезоне прераде купуса вјероватно бити приморани да поново увозимо купус. Имамо двадесетак коопераната у Семберији, с којима континуирано договарамо производњу и откуп купуса. Код нас је битан план откупа, који је календарски везан за одређене термине. Купус тренутно откупљујемо по цијени од 25 пфенига за килограм”, каже Славињак, истичући да је ресорно министарство у прошлој години произвођачим поврћа обезбиједило осам пфенига премије по килограму откупљеног поврћа, док је Аграрни фонд града Бијељина обезбиједио 1,5 до два пфенига по килограму, тако да се производња купуса испоставила као уносан посао у Семберији. Подршка произвођачима поврћа требало би да буде значајнија у наредном период, како од стране Владе РС, тако и од стране локалне зајендице, каже за портал Семберија инфо Славињак.

портал Семберија инфо