БОШКОВО ГРОЖЂЕ БОЉЕ НЕГО ФРУШКОГОРСКО :: Semberija INFO ::

 

БОШКОВО ГРОЖЂЕ БОЉЕ НЕГО ФРУШКОГОРСКО


Бошко Лукић (71), пољопривредник  из Средњих Загона, прије десет година засадио је на свом имању виноград са 500 чокота винове лозе. У винограду, којим се може поносити, већ трећу годину бере квалитетно црно и бијело грожђе које по квалитету ништа не заостаје за чувеним грожђем са Фрушке горе. Слободно се може рећи да га је овогодишња берба и надмашила.
 

- У винограду имам сорте, бијелу сорту „ласта“, те двије црне сорте грожђа, „кабернет совињон“ и „ мускат хамбург“. Имам три сорте винског грожђа и три стоног, „гаме“, „мерлот“ и „франковка“. Око 500 чокота је винског грожђа и 50 чокота стоног грожђа. Ове године имали смо добру бербу, тако да очекујемо око 1.000 литара вина. Виноград захтијева пуно рада и одрицања, добру обраду, окопавање, ђубрење, надзор и правовремену заштиту. Уколико нека болест нападне изненада, треба брзо дјеловати и заштитити лозу. У винограду се проводи пуно времена. У недостатку падавина, неопходан је систем наводњавања „кап по кап“. Грожђе,због зрења и шећера, тражи пуно сунчаних дана у августу, али и у другој половини јула. То обезбјеђује добар проценат шећера’’. Што се тиче узгоја грожђа и производње вина, Бошко каже да је добру стручну помоћ и савјете својевремено добио од ујака, агронома, који је живио у Новом Саду.
 

- Знао сам да грожђе захтијева пуно труда и зноја. Што се тиче вина, процес траје 42 дана, од бурног врења које траје три до шест дана, а након тога се вино претаче у посуде. Бурад се затвара, стављају се преливне цијеви у воду и тада се шећер неких петнаестак дана претвара у алкохол. Послије тога се вино претаче у бурад од инокса или у дрвену бурад. Вино се „засипа“ и ставља се о,1 одсто винобрана. У одређено вријеме вино се поново претаче, да би добило мало ваздуха. Вино се чува у  добро изолованом подруму, на температурама од четрнаест до 18 степени Целзијусових“.
 

Вински подрум
 
Лукићи већ сада планирају да изграде вински подрум, јер очекују да ће у наредним годинама грожђа и вина бити више, самим тим ће бити неопходно и више складишног простора на породичном имању.
 

Бошко каже да вино тражи љубав и оданост према том послу, успостављање својеврсне животне хармоније, складан породични живот. Тих, вриједан и ненаметљив, Бошко има тројицу синова и четворо унучади. Најмлађи, Лука, заинтересован је за радове у винограду. Већ је научио заламати ластаре у прољеће, а дједу помаже и у берби грожђа. За почетак довољно да заволи винову лозу и да јој се озбиљније посвети када порасте.

СЕМБЕРИЈА ИНФО