Бато Ханушић: Кроз фотографисање сам несвјесно стварао историју Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Бато Ханушић: Кроз фотографисање сам несвјесно стварао историју Бијељине


Ханушић Сулејман познатији као Бато, текстописац, композитор, заљубљеник у музику, фотографију и умјетност уопште, видно расположен и насмијан дочекао је екипу портала ИнфоБијељина и подијелио са нама своје успомене, осврнувши се на сами почетак своје каријере.

"Моји су сви свирали хармонику. Породица ми је позната по томе што су Ханушићи правили и поправљали хармонике. Мене је изгледа неки нови талас ухватио па сам се одлучио да почнем свирати гитару. Као младић желиш да будеш мало интересантан, износио сам гитару на корзо, па смо свирали испод липе", присјећа се Ханушић.

Овај свестрани умјетник под утицајем оца почео је и да фотографише, а познат је по архиви сачуваних старих фотографија Бијељине и Бијељинаца који често нису ни знали да их је Батин објектив забиљежио и сачувао од заборава.

"Отац ми је као десетогодишњаку купио прву камеру. Заинтересовали смо се за фотографију, и он и ја. Када сам кренуо у гимназију, почео сам да фотографишем од првог разреда. Отац ми није имао неку велику плату, а ја сам прве џепарце зарађивао путем фотоапарата. Кроз то снимање људи, ја сам несвјесно стварао историју Бијељине, остављао је забиљежену заувијек", наводи Ханушић.

Да је допринос који је дао Бијељини заиста велики потврђују и композиције које је створио за позориште, али и многобројне награде које које је добио за своја дјела. Иако данас борави у Аустрији Бато одржава везе са старим пријатељима и користи сваку прилику, попут учешћа на Отвореној сцени Центра за културу у Бијељини, да звуком своје гитаре и пјесмама окупи Бијељинце и врати успомене из младалачких дана.

"Поносан сам што сам окупио своје Бијељинце посебно ове што су из дијаспоре, а богами било је и ових домаћих, па сам поносан што сам сакупио ону нашу стару рају", закључује Бато.

Поносни Бијељинац испратио нас је ауторском пјесмом у коју је срочио све емоције везане за град у коме је провео дјетињство и младост, а видео прилог погледате на нашем You Tube каналу.

Инфо Бијељина