ДРАГИША МИЋИЋ: ПОСЛОДАВЦИ СУ МЕ НАТЈЕРАЛИ ДА СЕ ОКРЕНЕМ КОЗАРСТВУ :: Semberija INFO ::

 

ДРАГИША МИЋИЋ: ПОСЛОДАВЦИ СУ МЕ НАТЈЕРАЛИ ДА СЕ ОКРЕНЕМ КОЗАРСТВУ


Већ пет година Драгиша Мићић (59), из семберског насеља Хасе, иако посједује квалификације КВ бравара и КВ возача, узгаја козе

Драгиша каже, сасвим ис­крено, да више није могао „издржати терор приватних послодаваца“.

- Да сам, којим случајем, био запослен у јавном сектору и да сам примао плату са буџета, вјероватно се не бих одлучио за узгој коза. Међутим, нисам могао пристајати више на по­нижавање, малтретирање и мо­бинг осионих послодаваца. Кад ми је вода дошла до грла, онда сам се преорјентисао на козарство. Тренутно у стаду имам петнаест коза и јарца, а имам тренутно и осамнаесторо јарића. У стаду имам француску „алпину“ и дома­ће мијешане пасмине свих могућих врста. Неке козе се још нису ојариле, тако да ће стадо бити додатно увећано. Од понедјељка, шестог марта, почео сам поново продавати и козје млијеко“.
 
Нема празника, ни црвеног слова
 
Драгиша каже да купци само долазе по млијеко, које кошта двије марке за један ли­тар. Килограм свјежег козјег сира је десет, а сушеног сира 15 марака. Сурутку сталним муштеријама даје бесплатно. Драгиша каже да је око испаше и исхране коза и јарића заузет током цијелог дана.


- Нема код мене празника, нити „црвеног“ слова. Супру­га, по занимању хемијски те­х­ничар, без посла,  два пута дневно помузе козе. Успијемо произвести око петнаест литара млијека дневно. Моја обавеза је чување коза и обез­б­јеђење хране за стадо. Козама одговара топло мартовско вријеме, када могу брстити, проналазити сочну траву. Козе нису штеточине за шуме, како се некада причало. Имају изузетно здраво млијеко које се најбоље показало код плућних болесника, код бронхитиса и туберкулозе“.

Драгиша каже да се козје млијеко препоручује дјеци, трудницама и старијим особама, истичући да козје млијеко садржи и посебна антитијела, тако да се након пет година конзумирања козјег млијека не треба плашити карцинома.
 
Сир стигао у Енглеску
 
- Сир, који смо ми произвели од козјег млијека, већ је стигао и у Енглеску и у Норвешку. За један килограм сира утрошимо 6,5 литара млијека. Наше млијеко и сир немају никакав  посебан мирис, јер млијеко обавезно прокувавамо и стављамо мају за сирење“.

Драгиша каже да му узгој коза  обезбјеђује приходе за живот, по систему „дан и комад“, ништа премало, а ништа ни превише. У поплавама из августа 2014. године настрадало му је 17 коза, јер је канал Дашница тада направио огромну штету у стаји са козама. Никакву помоћ Драгиша није тада добио, али је успио да се опорави. Каже да је са два заната данас догурао до тога да се мора борити с козама. Али, не жали се. Живот иде даље.
 
АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА