АНЂЕЛКО ДЕЛИЋ У ВОДЕНИЦИ ДУШУ ОДМАРА: СЛАТКО БРАШНО ИСПОД ВОДЕНИЧКОГ КАМЕНА :: Semberija INFO ::

 

АНЂЕЛКО ДЕЛИЋ У ВОДЕНИЦИ ДУШУ ОДМАРА: СЛАТКО БРАШНО ИСПОД ВОДЕНИЧКОГ КАМЕНА


На ријеци Јањи у Прибоју, ради стара воденица Анђелка Делића, чувеног воденичара чији су, како и сам каже, сви преци били воденичари. Анђелко је прије рата радио у тузланском „Умелу“, а у послијератним годинама меље брашно - пшенично и кукурузно. Захваљујући близини магистралног пута Бијељина -Тузла и стабилној количини воде и љети и зими ова воденица ради без престанка. Свраћају пољопривредници из околних села да самељу житарице произведене на споственом имању, као и путници у пролазу, а и намјерници који овдје купују брашно.  У посао се укључила и најмлађа генерација Делића.

- У воденици одмарам душу. Имам времена и стрпљења свакога да саслушам, да услужим. Волим и пуно да причам, никада се од тога не уморим. Људи се у воденици отворе, распричају. Кад је човјек расположен за причу, то расположење пренесе и на друге. Ако је неко љут и набусит, онда сви бјеже од њега, објашњава своју животну филозофију прибојски воденичар.

 Анђелко каже да у воденицу долазе сви, без обзира на то које су нације или вјероисповијести.


 Воденице су вијековима биле важна карика у прежив­љавању. Данас, та некада незаобилазна архитектура сваког насеља уз ријеку или већи поток, готово да је потиснута у заборав. Међутим, једна од ријетких воденица овог краја која одолијева и пркоси времену и савременој технологији је воденица породице Делић на ријеци Јањи у Прибоју. Воденица Делића ради већ стотинама година, а најновију воденицу, са два воденичка камена прије десетак година, изградио је Анђелко Делић. Притисак воде у воденичком јазу је стабилан, јер се из вјештачког језера Сњежница, свакоднево испушта вода за хлађење угљевичке Термоелектране. Воденица стога ради даноноћно, а опслужују је двије генерације Делића.

-На овом мјесту била је во­деница и прије 100 година. Стари причају да је за вријеме поплава вода однијела и во­де­ницу и воденичара. Жеља ми је била да обновим овај породични посао и помогли су ми у томе моји најмилији, а у посао се укључио и мој син Богосав.  На традиционалан начин производимо разне врсте брашна.Мељемо све врсте житарица-од кукуруза и пшенице до чистог раженог, јечменог и хељдиног брашна. Воденички точак вриједно меље и у стању је самљети и до 20 кг брашна на сат, а то зависи од тврдоће и врсте зрна. У воденичарству је најважније стрпљење, без чега нема доброг брашна, каже Анђелко.

У воденицу долазе купци са свих страна, сви они који знају да је испод воденичког точка жито много слађе, него из млина.
 
АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА