ДАРКО МИЛОШЕВИЋ, ВЛАСНИК НЕЗАВИСНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ АРЕНА: Двије деценије ТВ Арена су неизоставни дио наше свакодневице :: Semberija INFO ::

 

ДАРКО МИЛОШЕВИЋ, ВЛАСНИК НЕЗАВИСНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ АРЕНА: Двије деценије ТВ Арена су неизоставни дио наше свакодневице


Независна ТВ Арена 19. августа обиљежава 20 година рада и постојања. Годишњица вриједна пажње и поштовања из више разлога. Понајприје, велики је успјех то што је приватна ТВ станица у изузетно тешким условима који прате медије посљедњих година, опстала, а још је већи успјех то што је дочекала двије деценије.

"До 20 година се догурало уз велики труд и напор, добру екипу сарадника, вољу и разумијевање", каже директор и главни и одговорни уредник Дарко Милошевић са којим смо разговарали о изазовима са којима се суочава његова телевизија, али и о положају медија.



Данас нема Бијељинца који кад узме даљински у руке није запамтио на ком каналу је Независна ТВ Арена. Ријеч је о телевизијској кући која је основана 19. августа 1999. године, а са Арениним првим емисијама почела се мијењати медијска слика у Бијељини и Семберији. Од тада до данас телевизија је расла и стасавала. Опремана кадровски и технолошки, произвела је богат програмски садржај, не запостављајући ниједну друштвену сферу нити појединца.

Господине Милошевићу, реците нам како је све почело? 

-НТВ студио Арена је покренут 1998. године као регионални дописнички афилијентски центар Телевизије ОБН, прве мултиетничке  и милтиентитетске телевизије у БиХ, а покривали смо 13 општина сјевероисточне БиХ у чијем повезивању смо дали значајан допринос. Кад смо изразили жељу да се осамосталимо у томе смо имали несебичну помоћ ТВ ОБН-а, поготово кад је ријеч о набавци неопходне опреме, која је јако скупа. (Нажалост, та опрема нам је послије годину дана украдена у једној пљачки која никад није расвијетљена.) 
Сигнал НТВ Арена пуштен је у етер 19. августа 1999. године из просторија Градског биоскопа, путем предајника који је био смјештен на силосу.. Временом се продукција континуирано повећавала и ширила.  Данас смо модеран електронски медиј који се по мјерењима гледаности сврстава у ранг са медијским кућама много већег буџета и другачије власничке структуре. Од самог почетка и медијског обраћања имамо један веома препознатљив, кристално јасан став, а то је потпуна неутралност, мислим да смо то и успјели. Једино што увијек настојимо да штитимо јесте интерес малог човјека.
Програм НТВ Арене је препознатљив по програмима из области медицине, образовања, културе, спорта и темама из аграра и живота на селу. Дневник је најгледанија информативна емисија која се емитује у 17 и 19 часова, а обогаћена је и специјалним додатком ,,Тема плус“.



Сажети 20 година није једноставно. Шта је било најбоље, а шта најгоре или најтеже за све те године?

-Најбоље је то што смо могли у једном креативном заносу да производимо програм који волимо, а најтеже је било  што нам је увијек недостајало нешто мало више финансијских средстава да бисмо могли све то да остваримо. Имали смо знање, жељу и вољу, али недостајало је новца који би омогућио да жељено и реализујемо. 
Прошли смо тежак пут и најбоље знамо шта значи независност уређивачке политике. То има своју цијену. Финансирамо се искључиво властитим приходима од маркетиншког и спонзорског програма и није лако обезбиједити плате за запослене раднике и хонораре за бројне сараднике, те истовремено редовно измиривати све текуће обавезе. Ми немамо амбиције да опонашамо велике телевизије, већ да будемо ,,телевизија по мјери“ локалних потреба гледалаца и у функцији обичног човјека.  

„Арена“ је телевизија којој се вјерује. Гледаоци очекују информацију, али није ријетко да траже и помоћ. Међутим, занимљиво је то што у студију Арена телевизије неријетко сједе заједно људи различитих увјерења, позиција и опозиција, политички противници...Једном ријечју, ви сте добри са свима. Како вам то полази за руком?  

-Људи нама долазе баш из тог разлога што знају да тај позив је жеља да од њих лично нешто сазнамо, да нису навучени на неку причу која има другу позадину, јер код нас нема позадине. Они знају да у нашем позиву да дођу нема неке друге примисли, већ само оно што смо им унапријед и казали, а наши новинари су крајње професионални и добронамјерни.

Информисање је посао од јавног интереса, а ви се држите објективности у раду и професионалности у сарадњи. Колико је заправо тешко бити непристрасан медиј у данашњем свијету?

-Веома је тешко. Тешко је због бројности аршина у данашњем свијету, различитих идеја, те и због разноврсних амбиција. Тешко је поднијети све те различите притиске, а сачувати нашу опредијељеност да  пласирамо само истину и благовремену информацију.  Покушавамо да будемо прилагођени времену у ком живимо, али истовремено знамо да се увијек обраћамо гледаоцима и то је нама најважнији параметар. Задовољан смо, јер људи нам се обраћају, а то је параметар који нас и опомиње, а и храбри да наставимо тако. 
По недавним мјерењима гледаности, друга смо тв у регији, а четврти приватни медиј у Републици Српској. Ми смо бијељинска телевизија, односно семберска, а званично смо регионална телевизија, Од прошле године коначно смо  телевизија која покрива читаво подручје Републике Српске. Податак је то који нас обавезује да се држимо пута који смо изабрали, без обзира што то није лако. Поређења ради, наш буџет према буџетима телевизија које су по мјерењу гледаности и иза нас износи 1 : 30, а можете мислити каква нам је незавидна стратна позиција и по томе кад ми са 10 запослених направимо програм који је бољи од програма неке телевизије која има 150 запослених! 

Пажљиво сте градили, његовали и успјели одржати имиџ медија којем се вјерује. Уз важан јубилеј који прослављате ове године, поклањате ли гледаоцима неке нове телевизијске емисије или  неке нове садржаје?

-Ми смо установили један концепт програма који је прихваћем и ту не би требало много да се експериментише. Оно што је добро не треба мијењати. Наравно, телевизија је живи организам, а ми ћемо унутар емисија које имамо тражити боље садржаје и атрактивнију реализацију. Мислим да имамо простора и у бољем кориштењу друштвених мрежа. На питање да ли се плашим друштвених мрежа, кажем да је то изузетна погодност за телевизију која зна да их искористи.  Наиме, друштвене мреже нема телевизију, док ми као телевизија можемо да имамо те мреже, а највише у смислу повећања комуникације са нашим гледаоцима.  

Колико се телевизија као медиј промијенила у протеклих 20 година? 

-Технолошки гледано много се промијенила. Сада је много брже и једноставније урадити неке техничке дијелове, али кад се гледа људски фактор, раније је било много више ентузијазма. Телевизијских програма је на стотине, али немају разноврсности, сви личе једни на друге. Од политике је направљена естрада, од естраде политика. Пуно је ту неког шоу програма, а мислим да телевизија не смије да изгуби своју основну функцију, а то је да информише и едукује, а не само забави. Ми на НТВ Арена ћемо оно снага које имамо и даље користити да останемо досљедни нашој опредијељености да гледаоцима нудимо благовремене, тачне  и актуелне информације, те доста едукативних емисија, а кад је ријеч о забавним емисијама, да буду квалитетне.  

Господине Милошевићу, чему се надате? Како ће НТВ Арена изгледати након три деценије рада ?

-Већ ове године Арена улази у амбициозан пројекат изградње и проширења пословног простора на постојећој локацији, што ће уз техничко осавремењивање и набавку нове опреме омогућити реализацију планираних програмских иновација са додатним бројем упослених. 
Затим, интензивно се припремамо за процес дигитализације, који прилично касни у БиХ. Ми смо једина земља у Европи која то није спровела. Поред обављања завршних припрема за прелазак на емитовање дигиталног сигнала, ту су и припреме за проширење броја кабловских и ИПТВ оператера, како у земљи, тако и у иностранству, те обогаћивање новим савременим платформама кроз развијање различитих облика већ започете програмско-техничке сарадње са афирмисаним продукцијама. На тај начин Арена професионално учвршћује своју позицију међу респектабилним медијским кућама и партнерима, без апологетике и идеализације, као телевизија којој се вјерује.

Семберске новине/Семберија ИНФО/М. Решидовић