БОЈАН ПЕТРИЧЕВИЋ: Људи су ми најважнији :: Semberija INFO ::

 

БОЈАН ПЕТРИЧЕВИЋ: Људи су ми најважнији


Ријетко кад је семберски крај породио некога коме су његови савременици, макар, исказивали заслужено поштовање. Није да таквих појединаца није било. Међутим, пропустили смо кроз историју изградити онај ментални склоп који нам не би давао мира у нашој пасивности, који би нам био покретачка снага да слиједимо најбоље, најумније, најинспиративније међу нама. И тако нашој заједници донијели многа добра. Али, ми једноставно нисмо такви људи.
 
 
Бојан Петричевић је познато лице у Бијељини. Годинама уназад је присутан на бројним, јавним и приватним манифестацијама које се одржавају у нашем граду. Са незаобилазним фотоапаратом у рукама. Они који нису имали прилику упознати Бојана не би примјетили ништа посебно у горе написаном. Међутим...


 
Након окончања студија графичког дизајна на Слобомир П Универзитету и деценије у просвјети потом, одлучио је ући у свијет фотографије и видеографије. Постао је препознатљив по специфичним, уникатним фотографијама и видеозаписима са вјенчања.



-Прије десетак година сам одлучио радити овај посао нешто другачије, на начин који код наших људи тешко пролази. Људи су овђе научени да о видео материјалу који би требао постати успомена тргују у сатима, као да су кромпири, као нечему сасвим обичном и небитном. Ја сам одлучио да своје фото и видео приче са вјенчања „испричам“ на начин да оне изазову што је могуће више лијепих емоција код посматрача. Било је приговора да мој видео не траје онолико дуго колико смо навикли да траје један видео са вјенчања. Подсјетим тада невјерне Томе, колико је десетина милиона уложено у снимање филма о Титанику а филм траје три сата“, уводи нас Бојан полако у своју причу.



За разлику од свеприсутне комерцијализације која настоји закачити цијену и на нашу људскост и осјећања Бојан Петричевић у свом раду има само један циљ – човјека. Када гради сценарио своје приче чини то тако да је у њеном средишту – човјек. Не човјек који има одређену своту новца у џепу него човјек који има своје наде и страхове, своје жеље и... вољену особу поред себе.


 
-Сваки човјек је прича за себе. Зато не би било реално да сваког од њих стављам у исти калуп. Чињеница је да већина наших људи не схвата о чему причам али је такође чињеница да сам се након ангажмана спријатељио и зближио са већином младенаца. Ипак смо ми са њима провели један јако стресан период и били им константна подршка. То ми је највеће признање“, са нескривеним поносом објашњава Бојан истичући да је начин на који ради исувише романтичан и, по њега слабо исплатив. Али не жели одступити од својих снова чврсто увјерен да ће, у правом моменту квалитет побиједити.“ Не мора ни побиједити, мени је битно да сам задовољан финалиним производом. Ако нисам задовољан, и да сам зарадио милион, нисам сратан“, мирно, опуштено, гласом као из неког другог времена говори за „Семберија инфо“ Бојан Петричевић.


 
Екипа окупљена око Фоур Пиџел Студио не производе обичне фотографије и филмове. У свакој ситуацији у којој се нађу, њихов циљ је умјетност. И као да им досадашња знања и огромно стечено искуство нису довољни, користе сваку прилику да се едукују, да усвоје нове приступе, упознају људе који су у овој области међу најбољима у Европи. Са надом да ће неки нови клинци наставити њихову традицију љепоте и храбрости.

Семберија инфо