УЛТРАМАРАТОНАЦ БОЈАН ЈОВИЋЕВИЋ НЕ ПОСУСТАЈЕ: Бијељина ми је премала за тренинг :: Semberija INFO ::

 

УЛТРАМАРАТОНАЦ БОЈАН ЈОВИЋЕВИЋ НЕ ПОСУСТАЈЕ: Бијељина ми је премала за тренинг


,,Немам с ким да тренирам“, истиче наш саговорник - ултрамаратонац Бојан Јовичевић.

На срећу, нисмо усред неке постапокалиптичне приче, живимо у Бијељини, љета Господњег 2022. године, а за „Семберија инфо“ говори ултрамаратонац Бојан Јовићевић. На почетку нам објашњава да ултрамаратон обухвата трчање на дионицама које су дуже од 42.195 метара. Таман када многи помисле да је маратон врх екстремних напора у атлетици, сазнајемо да се ултрамаратони дијеле по дужини стазе (на 50 или 100 километара) или по времену трчања (шест, 12 или 24 сата). И ту није крај. Као да сам ултрамаратон није довољно екстреман, широм наше планете постоје вишедневне трке које се одвијају у екстремним околностима (кроз ледена пространства Сибира или Аљаске, напримјер).


 
Бојан Јовићевић је интензивније почео трчати у својим тридесетим годинама. Почео је из здравствених разлога да би се врло брзо родила љубав за овај спорт. Први неформални полумаратон је истрчао пред сами крај 2013. године на Градском стадиону у Бијељини. Од тада је истрчао 87 полумаратона и један маратон.
- Претрчао сам до сада хиљаде километара. Како су почеле те моје прве дионице увидио сам да ми трчање не причињава никакве тегобе. Не мучим се, пулс ми је нормалан, брзо се опоравим након вишесатног трчања. Тако сам и почео са полумаратонима. У Загребу сам 2019. године истрчао свој једини досадашњи маратон. Не привлачи ме та дистанца и овај маратон сам истрчао као један тренинг пред планиране ултрамаратоне. Избијање пандемије корона вируса ме је зауставила на том путу тако да сам тек почетком ове године почео припреме за свој први ултрамаратон“, говори Бојан за „Семберија инфо“.


 
Први, званични ултрамаратон Бојан је истрчао почетком јуна ове године. На Палићком језеру одржан  је 16. Ултрамаратон „Палић“ на којем је освојио друго мјесто у трци на 100 километара, са временом 11 сати и 20 минута. Бојан је осмог октобра у Сарајеву наступио на „Вилс ултрамаратон“. Трчао је трку на 12 сати гдје је освојио прво мјесто и претрчао нешто преко 100 километара. Планира ли стати?
- С обзиром да до сада нисам био члан ниједног атлетског клуба, у току је процедура по завршетку које ћу постати члан Атлетског клуба „Партизан“ из Београда. У перспективи себе видим као репрезентативца Србије у овој дисциплини. Досадашњи наступи у дисциплинама на 100 километара и 12 часова само су етапе ка ултрамаратону на 24 часа за који имам најбоље предиспозиције. То је мој дугорочан циљ. Краткорочно желим у мају 2023. године наступити у Мађарској на 17. Ултрабалатону који се трчи 211 километара за највише 31 сат.  Послије тога слиједи „Spartathlon“ који се сваког септембра трчи између Атине и Спарте. Дужина овог ултрамаратона је 246 километара које је потребно истрчати за највише 36 сати. Ове двије трке су посебни изазови за мене. Себе желим видјети као ултрамаратонца на 24 часа“, рекао је Бојан Јовићевић, уз напомену да иза свих досадашњих резултата и планова за будућност стоји безрезервна подршка његове породице.

Једно од омиљених мјеста за тренинг му је Градски стадион у Бијељини. Ако се затекнете на стадиону и останете довољно дуго, могли бисте видјети човјека који трчи 70, 80, 100... кругова на атлетској стази.
- Некада на стадиону затекнем моје пријатеље из ФК ,,Радник“, па им понудим да заједно обавимо један кондициони тренинг. Са осмјехом, само одмахну руком“, на крају истиче Бојан Јовићевић.                


СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ - СЕМБЕРИЈА ИНФО - И.Гутић