ИНТЕРВЈУ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА: ПРЕДРАГ ПЕТРИЧЕВИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА ЗА СТАМБЕНО – КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ СЕМБЕРСКИХ НОВИНА: ПРЕДРАГ ПЕТРИЧЕВИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА ЗА СТАМБЕНО – КОМУНАЛНЕ ПОСЛОВЕ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ


Највише пара издваја се за инфраструктуру

Одјељење за стамбено – комуналне послове и заштиту животне средине у овој години од почетка године располагало је са око 8,8 милиона КМ, колико је износио планирани буџетски оквир за ову годину. У међувремену извршен је ребаланс буџета, тако да је буџетски оквир овог одјељења повећан на 14,7 милиона КМ. Био је то и повод за разговор са Предрагом Петричевићем.

На почетку разговора, господине Петричевићу, да нам кажете, за које све намјене се троши буџет овог одјељења?
-Буџет овог одјељења троши се за текуће и капиталне расходе. До повећања буџетског оквира је дошло, јер је кроз поменути ребаланс градског буџета из кредитних задужења предвиђено да се у овој години оконча ОРИО пројекат у оквиру изградње градске канализације. За ту намјену предвиђено је 5,5 милиона КМ. Око 1,6 милиона КМ усмјериће се за изградњу треће касете на регионалној санитарној депонији.
 
Сваке године се значајна средства из буџета издвајају за одржавање и изградњу путне инфраструктуре, водоводне мреже, јавне расвјете?
- Када сам поменуо текуће расходе, од значајнијих расхода, ту се налази потрошња електричне енергије у оквиру јавне расвјете и одржавање исте. За ту намјену годишње издвајамо око 1,1 милион марака. За комуналну потрошњу, јавну хигијену, одржавање зелених површина и градског парка  ћемо усмјерити око 1.030.000 КМ. За одржавање комплетне путне инфраструктуре биће издвојено око 800.000 КМ. То су неке значајније ставке за које се издвајају и значајнија средства током године. Што се тиче капиталних расхода, поред већ наведених средстава за ОРИО пројекат и изградњу касете, буџетом је предвиђено да се за изградњу комуналне инфраструктуре издвоји око 2.170.000 КМ. На тој ставци су путеви, канализација, водоводна мрежа, јавна расвјета, дакле, све оно што је у фази изградње. Морам навести и то да је за експропријацију и рјешавање имовинских односа планирано да се издвоји око милион марака. Све су ово значајнији капитални расходи и зато је ова ставка у буџету ребалансом увећана за око шест милиона КМ.
 
Колико јавних набавки ваше одјељење реализује током године?
-Морам истаћи да је ове  године предвиђено да се реализују 34 јавне набавке, да би се утрошила сва поменута средства, од којих је већи број већ спроведен.  У међувремену су завршени радови на изградњи комуналне инфраструктуре у Индустријској зони 2. Продате су 34 грађевинске парцеле у власништву Града, чиме је заокружена ова индустријска зона. За поменуте радове из градског буџета и екстерних извора је издвојено око 2,4 милиона КМ. И даље је актуелна потражња грађевинских парцела, тако да се планира отварање још једне индустријске зоне  са друге стране градске заобилазнице. Била би то индустријска зона 4, али би било неопходно изградити директан прикључак на градску заобилазницу, односно још један кружни ток. Већ смо предузели одређене активности и дали налог за израду пројекта. Са Јавним предузећем „Путеви Републике Српске“ оквирно смо се договорили да ми израдимо техничку документацију и извршимо евентуалну експропријацију земљишта, те да „Путеви Републике Српске“ изграде кружни ток. На тај начин би биле повезане двије индустријске зоне, постојећа и нова индустријска зона.
 
Ових дана помиње се и могућност изградње спортске дворане у Бијељини. Бијељина је град спорта и такав објекат је граду неопходан.
-Ово одјељење проводи низ активности на том плану и више поступака је у току. Са министарством пољопривреде преговарамо о могућности замјене земљишта које се налази у власништву министарства, на локацији преко пута Тржног центра „Робот“. На тај начин би се створили предуслови за почетак изградње нове, репрезентативне  спортске дворане. У питању је велика грађевинска парцела од 45 хектара, тако да би на тој локацији могли да се изграде и бројни други  објекти.  У току је и поступак око уступања земљишта старе жељезничке станице од стране Владе РС Градској управи, чиме би се стекли услови за измјештање Аутобуске станице из центра града.  За грађане ће бити занимљива и информација о уређењу централног трга у Градском парку. Биће изграђена чесма и тај пројекат финансира Ротари клуб. Град ће додатно извршити реконструкције стаза у Градском парку. Планирана је и изградња треће траке на градској заобилазници код „Робота“, у Доњем Драгаљевцу  и у Броцу“, каже Предраг Петричевић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове и заштиту животне средине.    

Семберске новине/Семберија ИНФО/Љ.Љубојевић