Породица Новаковић из Патковаче, дугогодишњи узгајивачи разноврсног цвијећа и украсног биља: Уз мало креативности и труда имаћете двориште из снова :: Semberija INFO ::

 

Породица Новаковић из Патковаче, дугогодишњи узгајивачи разноврсног цвијећа и украсног биља: Уз мало креативности и труда имаћете двориште из снова


Новаковићи се више од 25 година баве производњом разног цвијећа и украсних и зимзелених садница, међу којима су палме, кактуси, тује различитих врста, олеандери, бројне сорте мирисних ружа.
 
У породици Новаковић највећи дио времена цвијећу и декоративним биљкама посвећеје Босиљка, тако да она и најчешће дочекује Бијељинце и друге муштерије које желе купити квалитетне саднице и цвијеће за дворишта и терасе.


 
- Има ли нешто љепше и драже од добро уређеног дворишта. Није то само посадити цвијеће и саднице и завршили сте посао. Изглед комплетног дворишта треба у самом почетку добро осмислити, те одлично  познавати биљке и саднице - колико расту, какав је коријен, како их одржавати, резати или неке сорте шишањем обликовати, да би све биљке биле напредне и лијепе“, каже за портал „Семберија инфо“ Босиљка Новаковић.



У пословима јој, у складу са слободним временом, помажу син и кћерка, али Босиљка истиче да она ужива и у раду са биљкама и цвијећем, у периоду од самог расада до фазе када све доспије за продају.
- Исто тако уживам и са муштеријама. Многи дођу са одређеним жељама и већ знају шта конкретно траже. Неки желе да допуне двошите новим цвијећем и декоративним биљкама или замијене саднице које су се осушиле током хладних зимских дана“, прича Босиљка, видно срећна, јер прича о послу који је испуњава.


 
Према њеним ријечима, најбоље за сваког човјека је када ради посао који воли, а она, како каже, управо, уз рад са разним сортама цвијећа и декоративним садницама ужива у сваком даном.
- Јако волим руже и не зову их случајно краљицом међу свим цвијећем. Ми производимо бројне сорте - од патуљастих ружа, ружа пузавица, стаблашица..., а имамо их у већини боја, тако да муштерије често и не могу да се одлуче која је најљепша и коју да узму. Увијек сам спремна да својим савјетима помогнем муштеријама да купе оно што воле, али и што им одговара за њихов кутак“, каже Босиљка.

Ружа је једна од најраспрострањенијих узгојних врста на свијету и расте у разним климатским условима и подручјима. Одвајкада су руже красиле и многа дворишта широм Семберије. Због свог прелијепог изгела, опојног мириса, а и симболике најчешћи је конзумни цвијет. Иако се данас најчешће узгаја као резани цвијет, има дугогодишњу примјену у козметици и у мирисима - освјеживачима.
 
Руже пењачице су популарна врста за прекривање дијелова дворишта, али је за њихов узгој потребно имати бар неки ослонац за пењање, а многи, кажу Новаковићи, за њих праве конструкцију у облику лука. Ружа пењачица има савитљиве гране које веома брзо расту, па тако за годину-двије од ње можете добити жељену фигуру у дворишту. Цвјетови су мањи и више их је на једној стабљици. Јако је битно да цвјета од почетка љета до јесени.



Међу бројним декоративним дрвећем и биљкама код Новаковића су можда, чак, најтраженије тује, различитих врста и висина, које у Семберији могу да презиме без проблема у дворишту, али их је, предлажу Новаковићи, боље мало заштитити.
- Сорте палми које имамо исто тако могу да презиме вани, уколико су посађене у дворишту, а оне у саксијама било би најбоље током зиме унијети у неки простор гдје није сувише хладно. Имамо и олеандере, кактусе и још неке сличне сорте цвијећа које су доста тражене на овим просторима“, каже Босиљка Новаковић.
 
Новаковићи у понуди имају и стабла хибискуса, а занимљиво је да им цијене, иако је тражена врста, нису високе. Садница хибискуса, висине око метар, кошта око 20 конвертибилних марака.

Кажу да су људи, углавном, креативни, тако да знају шта желе, јер је данас свима доступан интернет и бројни часописи гдје се могу наћи разне идеје не само за двориште, него терасе, љетниковце и викендице. У зависности гдје се биљке саде, тако се и купују. Нама муштерија каже шта хоће, наше је да им помогнемо’’, истиче за портал ,,Семберија инфо'' Босиљка Новаковић.  
 
Новаковићи позивају све љубитеље цвијећа и декоративних садница да их посјете у Патковачи, на магистралном путу Бијељина – Зворник или их контактирају на број 065 806 677.
 

Семберске новине - Семберија инфо