ЗА НОВЕ ПОСЛОВЕ ЈЕДИНО СЕ МОЖЕТЕ ИЗБОРИТИ КВАЛИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

ЗА НОВЕ ПОСЛОВЕ ЈЕДИНО СЕ МОЖЕТЕ ИЗБОРИТИ КВАЛИТЕТОМ


Акционарско друштво за производњу и ремонт ,,Орао”, са 338 радника, предузеће које се након рата преселило из Рајловца у Бијељину, представља симбол страдања, бескомпромисне борбе и егзодуса српског становништва из Сарајева, каже на почетку разговора за ,,Семберија инфо” директор овог предузећа Младен Стојановић. Разговор је, не случајно, вођен уочи Видовдана. Предузеће ,,Орао” у овој години обиљежиће 78 година рада и постојања, а већ 28 година успјешно послује у Бијељини.
 
-Радници ,,Орла” су у тим судбоносним данима и годинама радили, бранили предузеће и народ који је живио на том простору. Били смо војна јединица чији су припадници учествовали у рату. Након потписивања Дејтонског мировног споразума на својим рукама изнијели смо предузеће и преселили га у Бијељину. Због тога не смијемо дозволити, а све наше тежње су ка томе усмјерене, да ово предузеће не може и не смије пропасти. Симболично говорећи, ово предузеће је међу најјачим симболима страдања српског становништва на подручју Сарајева. Тренутно нас има око стотину и осам радника који су тада били у Сарајеву. Дан уочи Видовдана наша Борачка организација припремила је и посебне мајице на којима ће писати: Војна пошта 7169 и у тим мајицама они ће бити испред Спомен – обиљежја посвећеног нашим погинулим колегама у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату”.
 
 
Подсјећајући на ријечи једног радника ,,Орла”, који је својевремено изговорио реченицу, а која је, опет, постала и својеврсна крилатица: ,,Док су други од предузећа правили ливаде, ми смо на ливади направили фабрику”, директор Стојановић истиче да су радници посебним везама и нитима повезани с овим предузећем.



-Не долази се овдје само да се ради и заради плата, већ се долази да се његује и чува оно ,,чедо” које су радници ,,Орла” створили. Најзаслужнији за то што имовина овог предузећа није девастирана, опљачкана и пропала, припада свим запосленим радницима ,,Орла”. Наш превасходни задатак је да све ово чувамо, јер су двадесет и три радника дали своје животе за стварање и слободу Републике Српске, за очување овог предузећа. Просјечна њихова старост износила је 34 године. Младост ове фирме дала је своје животе и оставили су нам у аманет обавезу да се не смијемо играти са судбином овог предузећа”.
 
Директор Стојановић каже да готово сви републички органи и институције цијене тај херојски подвиг радника ,,Орла”, због чега ,,Орао” има статус стратешког предузећа од виталног интереса.
 

Младен Стојановић (директор)
 
-Што се тиче пословних резултата, ми смо у 2021. години успјешно реализовали све уговорене послове. Наш стратешки пословни партнер је Војска и Министарство одбране Републике Србије. Добили смо и захвалницу Команде РВ и ПВО Војске Србије као један  од најзначајнијих фактора који је допринио развоју и очувању борбене готовости ваздухопловства Републике Србије. И остали наши пословни партнери били су максимално испоштовани. Све оно што смо уговорили, ми смо и испоштовали. У коначници, када је ријеч о финансијским резултатима, приход од продаје учинака смо повећали за око четрдесет одсто у односу на 2020. годину, односно за више од педесет одсто у односу на 2019. годину. Ми смо у 2021. години показали шта можемо и колико можемо. Бенефити од таквог посла су и редовне плате које се исплаћују до десетог у мјесецу. У ваздухопловству нема опуштања и уљуљкивања. Времена су турбулентна и многи велики свјетски ,,играчи” су смањили обим пословања или су затворили своје фабрике због короне. У складу са величином фабрике, успијевамо пронаћи довољно посла и рачунамо на свијетлу будућност, које, опет, нема без нових типова мотора и нове сарадње са различитим партнерима. Циљ је обезбиједити послове за нових десет до петнаест година”.

Наш саговорник каже да би ускоро требало да буде потписан и уговор са Војском Србије за ремонтовање авионских мотора и то је посао у перспективи за наредних петнаестак година.



-Активно учествујемо у модалитетима и условима кориштења ваздухоплова. Они модернизују авион ,,Орао”, што суштински мијења и његову улогу, а то захтијева и ослањање на домаћи ремонт. Русија је у међувремену, због политичке ситуације, приземљила око тристо авиона, што потврђује значај опредјељења на домаће ресурсе. Да би се дошло до посла у данашње вријеме, посебна брига мора се водити о систему квалитета и ми смо међу првим компанијама у РС које су увеле ИСО 9001:2015 и ЕН 9100:2018. Крајем августа имаћемо ресертификацијску провјеру од стране ,,Bуreaу  veritas”, највеће куће за успостављање ситема квалитета. Паралелно с тим, ми улазимо и у системе сертификације својих пословних процеса у цивилном ваздухопловству. Током јула имамо намјеру да се сертификујемо за одређене производне процесе и по ФАА (Federal Aviation Administration USA) стандардима. Уговорили смо обуку и менторство код ,,Sofeme”, признате европске организације која  едукује фирме за увођење тих стандарда. У овој грани индустрије, ваздухопловству, изузетно је важно имати људе, опрему и технологију, пронаћи тржиште, а да би се пронашло тржиште, морају се посједовати и одговарајући сертификати”, истиче за ,,Семберске’’ Младен Стојановић, директор бијељинског ,,Орла”, наглашавајући да се једино квалитетом могу обезбиједити нови послови и нова тржишта.

Семберија инфо