Једанаестогодишња сликарка Сташа Петковић из Бијељине: Таленат, љубав и рад :: Semberija INFO ::

 

Једанаестогодишња сликарка Сташа Петковић из Бијељине: Таленат, љубав и рад


Кад вам једанаестогодишња дјевојчица каже да је вољела да црта и кад је била мала, шта рећи, осим закључити да је ријеч о талентованом дјетету. Име јој је Сташа Петковић, живи у Бијељини са родитељима, старијом сетром Милом и млађом Олгом, а похађа шести разред у Основној школи „Вук Караџић“. Да воли да слика, најбоље говори податак да, уз редовно школовање, од своје девете године иде на часове и у сликарску школу „Сфумато“ коју води  академски сликар Споменко Ђекић.



- У школи сликања „Сфумато“ ми је баш лијепо и много сам напредовала у самој техници, а и љубав према сликању је постала већа“, каже за „Семберија инфо“ Сташа Петковић.

На питање, гдје проналази инспирацију и шта највише воли да слика, Сташа одговара да инспирацију налази свуда око себе, а највише воли да слика природу и животиње.


 
Поред учења у школи сликања, Сташа има много пријатеља са којима се дружи и истиче да их сликање спаја. Ова талентована дјевојчица каже да се и не сјећа која је била прва слика коју је насликала.
- Било их је много. Сјећам се прве слике коју сам насликала када сам кренула у школу сликања „Сфумато“ и да је ту слику од мене купио мој тата, због чега сам била и срећна и поносна. Чини ми се да је и њему било драго што је баш он купио моју „прву званичну“ слику, а она данас краси наш дневни боравак“, каже Сташа и додаје да су се након те  слике „некако сви заинтересовали за њен рад, првенствено фамилија“.



- Сви су жељели да им насликам нешто. Међутим код друге слике „најбржа“  је била моја мама. У ствари, то је био поклон мојој мајци за рођендан. Трећа слика је „завршила“ код моје тетке у Бањалуци, сљедећа, четврта слика, код кумова у Бијељини, а даље се и не сјећам гдје су све „завршиле моје слике“, каже Сташа којој ни представљање јавности није страно.



- Имала сам до сада три изложбе - двије у Бијељини и једну у Србији, што ме, такође, радује, јер планирам да се сликарством бавим и убудуће“, каже Сташа и наглашава да „вјерује да има још много тага да научи“.

- Радујем се што имам такав хоби који ме испуњава, а из кога се на крају изроде слике које усрећују не само мене, него и друге људе. Вољела бих да овај хоби постане моја професија, али још је рано да кажем да ће то тако и бити. До тада ћу сликати, учити о сликарству и дружити се са пријатељима који имају исто интересовање као и ја“, рекла је за „Семберијха инфо“ једанаестогодишња  Сташа Петковић.

Ипак, ово није све. Сташа све вријеме редовног школовања има све петице, а од предмета највише воли математику, техничко и наравно, ликовно. Такође, она већ четири године тренира и одбојку у ОК „Радник“. Таленат, труд и рад красе ову узорну дјевојчицу, а у свему има безрезервну љубав и подршку породице.


Семберске новине - Семберија инфо