ДИМИТРИЈЕ КАНОСТРИЈЕВАЦ ПУТУЈЕ У ОМАН. НАДОГРАДИЋУ СВОЈЕ ЗНАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ И УПОЗНАТИ ЗЕМЉУ :: Semberija INFO ::

 

ДИМИТРИЈЕ КАНОСТРИЈЕВАЦ ПУТУЈЕ У ОМАН. НАДОГРАДИЋУ СВОЈЕ ЗНАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ И УПОЗНАТИ ЗЕМЉУ


Бијељинац Димитрије Каностревац (25) је успјешан студент Факултета техничких наука у Новом Саду, гдје је завршио основне студије на смјеру Геодезија и геоматика. Тренутно завршава мастер студије на овом факултету.
 
Димитрије је двије године био стипендиста Градске управе Бијељина и факултет је завршио у року.
Његов дипломски  рад на основним студијама оцијењен је као обиман и квалитетан, те су га и професори процијенили као рад који се може радити и на мастер студијама. Добио је препоруку да га доради и пласира као научни рад у неком од европских стручних часописа.

-Тема мог дипломског рада била је „Израда 3Д модела терена ЛИДАР технологијом и упоредна анализа квалитета“. ЛИДАР технологија (технологија ласерског скенирања) је ласерска технологија која користи покретну платформу, углавном авион, помоћу којег се снима модел терена и зграде и на основу тога се изводи модел 3Д терена и зграде. То су поредили са фотограметријском методом из чијих података се, такође, могу извести подаци за тродимензионални модел терена. У јуну смо, моје колеге и ја, у сарадњи са професорима, објавили научни рад у међународном часопису. На основу тога добио сам препоруку да се током љета усавршавам у Оману, гдје ћу у главном граду Мускату радити на њиховом факултету. У питању су технике за даљинску детекцију терена и на том факултету ћу надоградити своје знање, а имаћу прилику и да упознам за мене непознату земљу која је до прије четири деценије имала између 60 и 70 одсто неписмених. Данас је то развијена земља у којој се цијени образовање. И то је један од разлога мога путовања у Оман, упознавање једне потпуно другачије културе живљења“, каже за ,,Семберске новине’’ Димитрије Каностревац,  истичући да је у међувремену радио на неколико пројеката америчких фирми и на тај начин је обезбиједио дио новца за пут у Оман.

-Покушавам да радим и друге пројекте за неке америчке фирме и да на тај начин обезбиједим неопходна средства за усавршавање у својој професији. Моје интересовање у таквим пројектима је рад на дигитализацији земљишта, спознаја које компаније купују друге компаније, а упознајем се и са правом у САД. Очекујем подршку и Градске управе Бијељина за рефундирање дијела трошкова за ово усавршавање у Оману. Био би то подстрек и за мене и за друге младе људе, да виде како се може отићи у другу земљу и научити нешто корисно“, наглашава Димитрије Каностревац.

Овај младић каже да на овом путовању представља Републику Српску и град Бијељину. Искористиће прилику да током боравка у Оману упозна и друге арапске земље, њихов стил градње у области грађевинарства, што ће му помоћи у његовом даљем раду.

Млади људи и током студирања имају довољно времена, каже Димитрије, за изласке, дружења и забаву, те  у младости не треба ништа да пропуштају. Он истиче да се све може стићи уз добру организацију времена којим млади човјек располаже. Профилисање током студирања може младима пуно помоћи у њиховом будућем раду и животу.
 
Семберија инфо